2009/173

Rapport

De IND heeft op een aantal kantoren in Nederlands loketten geopend. Vreemdelingen die hun verblijfsvergunningen willen ophalen moeten dit nu aan de loketten doen in plaats van bij het gemeentehuis.

Verzoekers klagen erover dat de IND loketten heeft geopend met het gevolg dat zij hun documenten niet meer in hun woonplaats kunnen ophalen, maar vanuit Zeeland naar het loket in Rijswijk of vanuit Zuid-Limburg naar het loket in Eindhoven moeten reizen.

Gezien de gewijzigde regelgeving moet in het kader van goede dienstverlening gestreefd worden naar een zo goed mogelijke bereikbaarheid van de loketten. De IND heeft gekozen voor een spreiding van loketten waarbij 80% van de vreemdelingen binnen één uur met het openbaar vervoer de loketten kunnen bereiken. De Nationale ombudsman is van mening dat wanneer een relatief kleine groep nadeel ondervindt, deze invulling acceptabel is. Hierbij speelt mee dat de meeste vreemdelingen éénmaal per jaar een document moeten komen ophalen. Voor mensen met een langere reistijd dan een uur moet de IND flexibel en met oog voor de persoonlijke omstandigheden omgaan en hierover duidelijke informatie verschaffen. Ook zou duidelijk moeten zijn welke criteria er bestaan om niet zelf in persoon te hoeven reizen naar de loketten.

Adequate organisatorische voorzieningen. De onderzochte gedraging van de IND te Den Haag is behoorlijk.

Er wordt in overweging gegeven om te bewerkstelligen dat de IND aan vreemdelingen die kenbaar maken dat zij een lange reistijd hebben, standaard informatie verstrekt over de loketten en de mogelijkheid om een ander IND-loket te kiezen. Ook de criteria om niet in persoon aan een loket te hoeven verschijnen, zouden in deze informatie moeten worden opgenomen.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

In oktober 2007 loketten geopend in Nederland waardoor verzoekers niet meer hun vreemdelingendocument in hun woonplaats kunnen ophalen, maar vanuit Zeeland naar het loket in Rijswijk of vanuit Zuid-Limburg naar het loket in Eindhoven moeten reizen om hun documenten af te halen.

Oordeel:

Niet gegrond