2009/144

Rapport

Contactambtenaar laat tijdens nader gehoor veelvuldig weten dat de door de IND afgenomen taalanalyse tot de conclusie leidt dat verzoekster "eenduidig niet het Somalisch spreekt zoals dat gangbaar is in Zuid-Somalie".

Verzoekster klaagde erover dat de contactambtenaar vooringenomen was en haar tijdens het nader gehoor onvoldoende ruimte liet om haar asielverhaal volledig te vertellen. Ook klaagde zij over het niet volledig behandelen door de IND van haar klacht over vooringenomenheid contactambtenaar.

Ook als contactambtenaar "beoogde om verzoekster het belang van de taalanalyse te doen inzien, dan nog is het reëel te veronderstellen dat door zijn houding een sfeer ontstond waarin verzoekster zich geremd of geblokkeerd voelde".

Schending beginsel van fair play en van motiveringsvereiste.

De No geeft de staatssecretaris van Justitie in overweging om van verzoekster een nieuw nader gehoor of een aanvullend gehoor af te nemen.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

Wijze waarop het nader gehoor is afgenomen; vooringenomen opgesteld en verzoekster onvoldoende ruimte gelaten om asielverhaal volledig te vertellen; in klachtafhandelingsbrief niet ingegaan op de klacht over vooringenomenheid.

Oordeel:

Gegrond