2009/141

Rapport

Verzoeker kocht van de gemeente Kampen een bouwkavel. In de koopovereenkomst is vastgelegd dat het een perceel van ongeveer 922 m2 betrof, en dat een verschil tussen dat oppervlak en het werkelijke oppervlak zou worden verrekend na opmeting door het Kadaster. He Kadaster stelde na opmeting vast dat het oppervlak 927 m2 was. De gemeente zond verzoeker een nota voor een door hem nog te betalen bedrag. Verzoeker vroeg het Kadaster om een schriftelijke onderbouwing van de verrichte meting zodat hij die kon controleren, waarop het Kadaster hem meedeelde dat dergelijke gegevens alleen konden worden verstrekt na een nieuwe meting, waarvan de kosten voor zijn rekening zouden komen.

Verzoeker wendde zich daarop tot de Nationale ombudsman met een klacht over het feit dat het Kadaster kosten in rekening brengt voor het geven van een toelichting op een meting van zijn kavel.

De Nationale ombudsman overwoog dat het Kadaster tot taak heeft het beheer van gegevens over de omvang van een perceel en de grenzen daarvan. De registers waarin die gegevens zijn verwerkt zijn bedoeld om duidelijkheid te geven over de zakelijke rechten met betrekking tot onroerende zaken en bij te dragen aan de rechtszekerheid van belanghebbenden. De in het geval verzoeker verrichte meting had ten doel het vaststellen van de grenzen. In de Kadasterwet is bepaald dat onder kadastrale grootte wordt verstaan een indicatieve grootte. Het gaat dus om de aanwijzing van een perceel, uitgedrukt in een oppervlaktemaat. Voor het met de kadastrale meting beoogde doel is dus niet vereist dat het precieze oppervlak wordt gemeten en vastgelegd.

Verzoeker heeft op het kantoor van het Kadaster inzage gekregen in de stukken en kaarten en een mondelinge toelichting gekregen. Het Kadaster heeft daarmee voldaan aan zijn informatieplicht tegenover verzoeker.

Omdat voor de door verzoeker verlangde gegevens een ander soort onderzoek nodig is, kon het Kadaster de kosten daarvan in rekening brengen.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht niet gegrond.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking houdt in dat bestuursorganen burgers met het oog op de behartiging van hun belangen actief en desgevraagd van adequate informatie voorzien.

Instantie: Dienst voor het kadaster en de openbare registers

Klacht:

Kosten in rekening gebracht voor het geven van een te controleren nadere toelichting bij de berekening van de oppervlakte van verzoekers bouwkavel.

Oordeel:

Niet gegrond