2009/140

Rapport

Op 2 juli 2007 had verzoekster een spreekuurcontact met een bezwaarverzekeringsarts van het UWV, in verband met een beslissing over haar ZW-uitkering. Na dit gesprek werd, namens verzoekster,

een klacht ingediend bij het UWV.

Verzoekster klaagde er bij de Nationale ombudsman over dat zij, door de wijze waarop de arts haar had benaderd, sterk het gevoel had gekregen dat haar klachten niet serieus werden genomen en dat de arts haar eigenlijk ook niet geloofde. Verzoekster had verder de indruk gekregen dat de arts haar verweet misbruik te maken van de procedures, door opmerkingen die zij maakte. Ook had verzoekster het gevoel dat zij ervan werd beschuldigd aan de bezwaarverzekeringsarts informatie te geven die afweek van de medische informatie van haar neuroloog. De rapportage van de bezwaarverzekerings-arts bevestigde dit beeld nog; het leek vooral een oordeel over verzoeksters persoonlijkheid. Verzoekster kreeg de indruk dat zij werd neergezet als een luie, te dikke vrouw met een beneden gemiddelde intelligentie, die haar klachten vooral door haar leefwijze veroorzaakte dan wel verergerde.

De Nationale ombudsman kon zich vinden in de stelling van de bezwaarverzekeringsarts dat zij, in dit opzicht, had gehandeld in overeenstemming met de toepasselijke standaarden. Het aanspreken van cliënten op het herstelgedrag en het beoordelen van mededelingen van cliënten op plausibiliteit en consistentie maakt onderdeel uit van een dergelijk onderzoek.

Aanspreken heeft geen onvriendelijke bewoordingen of stemverheffing nodig om duidelijk te zijn. Wel is essentieel dat de aangesprokene zich gehoord voelt in de eigen beleving van het gedrag waarop hij of zij wordt aangesproken. Voor dat element lijkt de bezwaarverzekeringsarts, gezien de beschrijving van de gang van zaken tijdens het gesprek, geen oog te hebben gehad, zo stelde de Nationale ombudsman vast.

Wat de door de bezwaarverzekeringsarts opgestelde rapportage betrof stelde de Nationale ombudsman vast dat de bewoordingen op enkele plaatsen in de rapportage minder gelukkig gekozen waren. In dit verband kon onder meer worden gewezen op passages als "Opnieuw blijkt zij niet geheel juiste informatie te hebben verstrekt, maar een en ander te hebben aangedikt" en "Betrokkene vertelt een op zich medisch wel te volgen verhaal en pas uit de informatie van de behandelend specialist blijkt dat er veel minder aan de hand is dan zij verteld heeft".

niet behoorlijk, vereiste van professionaliteit.

Opmerkingen over verzoeksters postuur; klachtbehandeling.

Instantie: UWV Leeuwarden

Klacht:

Gemaakte opmerkingen in de rapportage over verzoeksters postuur en intelligentie; ongegrond verklaring van klacht niet onderbouwd in schriftelijke reactie .

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: UWV Leeuwarden

Klacht:

Telefonisch toegezegde medische informatie met opmerkingen over verzoeksters postuur en intellegentie nooit toegezonden; geen juiste toepassing gegeven aan de hoorplicht.

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Bezwaarverzekeringsarts UWV Leeuwarden

Klacht:

Enkele gemaakte zinsneden in de rapportage; wijze van bejegening tijdens het spreekuurcontact.

Oordeel:

Gegrond