2009/125

Rapport

Verzoekers verzochten om vernietiging van hun dossier opgemaakt na anonieme melding van kindermishandeling aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (BJz) wees dit af. Verzoekers klaagden over die afwijzing.

Het AMK is onderdeel van BJz (een b-orgaan). Wettelijke taken van AMK betreffen uitoefening van openbaar gezag. No bevoegd tot onderzoek naar gedragingen welke samenhangen met wettelijke taken van AMK, voor zover deze belangen van betrokkenen raken en (kinder)rechter daar niet over oordeelt, en er geen sprake is van rechterlijk toezicht.

In dit geval sprake van rechterlijk toezicht, aangezien beslissing BJz op verzoek om vernietiging van persoonsgegevens voor de rechtsbescherming als beslissing van niet-bestuursorgaan geldt. Tegen deze beslissing staat verzoekschriftprocedure bij civiele rechter open als specifieke vorm van rechterlijk toezicht. No niet bevoegd ex artikel 9:22, onder f van de Awb. No onthoudt zich van oordeel.

Aanbeveling om bij dergelijke beslissingen rechtsmiddelverwijzing op te nemen om betrokkene te wijzen op verzoekschriftprocedure bij de civiele rechter

Instantie: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant te Tilburg

Klacht:

Verzoek om vernietiging van bescheiden niet ingewilligd ondanks het feit dat het onderzoek geen vermoeden van kindermishandeling binnen het gezin heeft opgeleverd.

Oordeel:

Geen oordeel