2010/204

Rapport

Verzoeker werd geconfronteerd met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Er was een anonieme melding gedaan in verband met vermoeden van kindermishandeling van verzoekers zoon. Onderzoek van het AMK bevestigde niet dat er sprake was van lichamelijke mishandeling. Wel bestonden er zorgen over de problemen tussen verzoeker en zijn ex-partner, de moeder van zijn zoon.

Verzoeker klaagt erover dat zijn verzoek om vernietiging van het AMK dossier mondeling en zonder duidelijke motivering is afgewezen.

Bij weigering van een verzoek om vernietiging van een dossier behoort een instantie kenbaar te maken op welke gronden het verzoek is afgewezen en te wijzen op de rechtsmiddelen die openstaan tegen de beslissing. Verzoeker ontving pas na een jaar een antwoord op de vraag of BJAA het dossier zou vernietigen. Een motivering ontbrak zodat onduidelijk voor hem bleef waarom het geweigerd werd en welke afweging daarbij was gemaakt.

Fair play- klacht gegrond

Aanbeveling (individueel) om verzoeker alsnog in het bezit te stellen van een schriftelijke gemotiveerde beslissing op verzoek om vernietiging dossier.

Aanbeveling (algemeen) om in vervolg in alle zaken schriftelijk en gemotiveerd te beslissen op een verzoek om vernietiging van het dossier en in die beslissing een rechtsmiddelenverwijzing op te nemen.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam

Klacht:

Verzoek om vernietiging van het AMK(BJAA)-dossier mondeling en zonder duidelijke motivering afgewezen.

Oordeel:

Gegrond