2008/231

Rapport

Het Achmea Zorgkantoor stelde de hoogte van de eigen bijdrage AWBZ die verzoeker verschuldigd was vast en inde deze eigen bijdrage ook bij verzoeker. Rond de definitieve vaststelling van de eigen bijdrage over 2006 ondervond verzoeker problemen.

Verzoeker klaagde er onder andere over dat hij pas op 20 juli 2007 een navordering eigen bijdrage 2006 ontving, dat de naheffing hem door een acceptgiro zonder specificatie werd toegezonden en dat vervolgens - toen hij om specificatie verzocht - een onvoldoende duidelijke specificatie werd verstrekt.

De Nationale ombudsman acht het van belang dat een burger door een overheidsinstantie uit eigen beweging en begrijpelijk op de hoogte wordt gesteld van de opbouw van een naheffing. Een overheidsinstantie moet de definitieve hoogte van een eigen bijdrage en de daarop volgende afrekening zo spoedig mogelijk nadat de benodigde gegevens beschikbaar zijn vaststellen. Vijf maanden vertraging is te veel.

De Nationale ombudsman achtte het ontbreken van een specificatie bij de naheffing en onduidelijke specificatie die nadien werd verstrekt in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. Het tijdstip van naheffing achtte hij in strijd met het vereiste van voortvarendheid.

Verzoeker klaagde er verder over de naam van zijn gemachtigde op enig moment niet meer in de administratie stond en dat er door het zorgkantoor onvoldoende op zijn klacht was ingegaan.

Instantie: Achmea Zorgkantoor Zwolle

Klacht:

Eigen bijdrage 2006 en naheffing 2006 onvoldoende duidelijk gespecificeerd; acceptgiro voor de naheffing over 2006 zonder specificatie toegestuurd; naheffing over 2006 pas op 20 juli 2007 ingevorderd; in brief naar aanleiding van de klacht onvoldoende op klacht ingegaan.

Oordeel:

Gegrond