2008/226

Rapport

Verzoekers voerden samen de directie over een BV die een garagebedrijf exploiteerde. De Belastingdienst stelde in 2006 door middel van een waarneming ter plaatse een onderzoek in naar hun privé gebruik van een auto van de zaak. Het onderzoek was uitsluitend gericht op de belastingheffing van verzoekers in privé.

Bij een bezoek aan het adres van het garagebedrijf trof de medewerker van de Belastingdienst verzoekers niet aan. Hij maakte zich aan de balie bekend als medewerker van de Belastingdienst en liet bij de baliemedewerkers een briefje voor verzoekers achter waarin stond dat hij was geweest in het kader van de waarneming ter plaatse en dat hij een summier rapport zou uitbrengen.

Verzoekster klaagden er over dat hun privacy was geschonden doordat de betrokken ambtenaar zich als medewerker van de Belastingdienst bekend had gemaakt en een briefje had achter gelaten waaruit de baliemedewerkers konden afleiden dat jegens hen een onderzoek van de Belastingdienst gaande was.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de Belastingdienst met het optreden van zijn medewerker niet het vereiste van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer had geschonden. Daarvoor bevatte het briefje dat aan de balie was achtergelaten te weinig informatie en ook was niet gebleken dat de medewerker van de Belastingdienst mondeling aan de balie meer informatie had verstrekt.

De Nationale ombudsman oordeelde dat niettemin het vereiste van professionaliteit de medewerker van de Belastingdienst had moeten brengen tot een andere, meer terughoudende wijze van handelen. Nu het onderzoek zich uitsluitend richtte op de belastingheffing van verzoekers in privé, had hij zich ervan moeten onthouden zich aan de baliemedewerkers bekend te maken als ambtenaar van de Belastingdienst en hij had het briefje niet op een dusdanige wijze bij de baliemedewerkers moeten achterlaten dat deze van de inhoud ervan kennis konden nemen.

De Nationale ombudsman concludeerde dat de Belastingdienst het vereiste van professionaliteit had geschonden en dat de klacht gegrond was.

Instantie: Belastingdienst/Zuidwest/kantoor Roosendaal

Klacht:

Privacy geschonden .

Oordeel:

Gegrond