2008/027

Rapport

Door gebrekkige informatieverstrekking van de decaan van de FdR van de Universiteit Maastricht werd bij verzoekster, studente Nederlands recht, de rechtens te honoreren verwachting gewekt dat zij de master in deeltijd en tegen deeltijdtarief kon gaan volgen. Daarom adviseerde de klachtencommissie de decaan om verzoekster nadrukkelijk bij hoge uitzonde­ring de mogelijkheid te geven om de komende twee jaar de master tegen deeltijdtarief te volgen. Hoewel de decaan niet bestreed dat de informatieverstrekking gebrekkig was, stelde hij zich op het standpunt dat hij niet de bevoegdheid had het wettelijk voor­geschreven collegegeld aan te passen. Omdat de master niet als een deeltijdopleiding in het CROHO stond ingeschreven, was het naar de opvatting van de decaan niet mogelijk een deeltijdtarief te hanteren. Verzoekster klaagde er bij de Nationale ombudsman over dat de decaan weigerde het advies van de klachtencommissie op te volgen.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de stelling, dat de decaan niet de bevoegdheid zou hebben om verzoekster in dit uitzonderlijke geval de mogelijkheid te geven om de master Nederlands recht tegen deeltijdtarief te laten volgen, geen doel treft. Zoals het Ministerie van OCW ook bevestigde, verbood de geldende regelgeving het niet om, hoewel de master niet als deeltijdopleiding stond geregistreerd in het CROHO, een student het deeltijdtarief te laten betalen. De Nationale ombudsman nam voorts in aanmerking dat een universiteit ook de mogelijkheid had om een student (achteraf) een vergoeding te geven door het verschil tussen het deeltijd- en het voltijdtarief terug te betalen. Niet was gebleken dat deze vergoedingsmogelijkheid strijdig zou zijn met regelgeving of anderszins niet rechtmatig zou zijn. De weigering van de decaan om het advies van de klachtencommissie op te volgen was daarom in strijd met het redelijkheidsvereiste.

De Nationale ombudsman achtte de klacht gegrond en gaf de decaan in overweging om aan verzoekster het verschil tussen het deeltijd- en het voltijdtarief terug te betalen.

Instantie: Decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerheid van de Universiteit Maastricht

Klacht:

Advies van klachtencommisie om komende twee jaar master tegen deeltijdtarief te volgen niet opgevolgd.

Oordeel:

Gegrond