2007/106

Rapport

Verzoeker, vanaf 2005 directeur en enig aandeelhouder van X B.V., maakte een bedrag van € 15.000 aan werknemerspremies over van rekening­nummer 001, dat op naam stond van X B.V., naar een verkeerde rekening van het UWV. Verzoeker maakte hetzelfde bedrag nogmaals over, maar ditmaal naar de juiste rekening van het UWV. Het UWV stortte de teveel betaalde werknemerspremies niet terug op rekeningnummer 001, maar op rekeningnummer 002 dat aan het UWV bij de inschrijving van X B.V. was door­gegeven en dus bij het UWV bekend was. Rekeningnummer 002 was echter niet meer van X B.V., waardoor het UWV feitelijk aan een derde had overgemaakt. Het UWV weigerde het bedrag van € 15.000 alsnog te storten op rekeningnummer 001 van verzoeker(s bedrijf) en deelde verzoeker mee dat hij het eerst met de eigenaar van rekeningnum­mer 002 dient op te lossen. Verzoeker klaagde hierover bij de Nationale ombudsman.

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman heeft het UWV, door het bedrag van € 15.000 zonder nader onderzoek te storten op rekeningnummer 002 dat in het bestand voorkwam, gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatiever­werving alsmede met de op het UWV rustende onderzoeksplicht (artikel 3:2 Awb en artikel 3:11 BW). Op grond van deze onderzoeksplicht had het UWV eerst dienen te verifiëren of rekeningnummer 002 nog immer aan X B.V. toebe­hoorde en dus op dat moment kon worden gebruikt, te meer nu het betrokken bedrag afkomstig was van rekening-nummer 001, dat niet bij het UWV bekend was en dat bovendien op naam van X B.V. stond. Nu het UWV dit heeft nagelaten, kan niet worden gesteld dat er bevrijdend is betaald in de zin van artikel 6:34, eerste lid, van het BW. Dat verzoeker niet aannemelijk heeft gemaakt dat rekeningnummer 002, dat in 2003 namens X B.V. aan het UWV werd doorgegeven en ter bevestiging was opgenomen in een polis uit 2003, nadien (schriftelijk) was gewijzigd, doet hier niet aan af.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het UWV heeft gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De onderzochte gedraging is dan ook niet behoorlijk.

Het UWV wordt in overweging gegeven het bedrag van € 15.000, inclusief wettelijke rente, alsnog te storten op een door verzoeker gewenst rekeningnummer.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

De door verzoeker namens X B.V. betaalde premie op ander rekeningnummer teruggestort dan rekeningnummer waar bedrag vandaag kwam; meegedeeld dat verzoeker het eerst met eigenaar van rekeningnummer waar het bedrag op was gestort, moest oplossen; geweigerd om betaalde bedrag alsnog te storten op rekeningnummer van verzoeker(s bedrijf) .

Oordeel:

Gegrond