2006/011

Rapport

Op 27 november 2002 vond er een lawaaidemonstratie plaats achter het hoofdbureau van politie te Den Haag. Een aantal personen uit de groep was aangesproken met het verzoek de demonstratie te beëindigen en zich te verwijderen, waaraan volgens de politie niet werd voldaan. Vervolgens werden achttien demonstranten aangehouden wegens het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

Verzoekers klagen erover dat de politie hen met de handboeien aan een hek heeft vastgemaakt en hen vervolgens geboeid heeft afgevoerd naar het politiebureau.

De No kon zich niet aan de indruk onttrekken dat een aantal arrestanten standaard is geboeid, zonder dat van reëel vluchtgevaar was gebleken.

De politie heeft hiermee in strijd met het recht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam gehandeld. De klacht dat de arrestanten aan een hek zijn geboeid acht de No niet aannemelijk en mist dan ook feitelijke grondslag.

Verzoekers klagen er verder over dat de politie een aantal van hen aan het lichaam heeft onderzocht.

Gelet op de afgelegde verklaringen is voldoende vast komen te staan dat een aantal arrestanten zich tijdens de fouillering dienden te ontkleden dan wel hen is gevraagd zich te ontkleden.

De No oordeelt dat hiervoor geen wettelijke basis bestond. De politie heeft hiermee in strijd met het recht op onaantastbaarheid van het lichaam gehandeld.

Verzoekers klagen er verder over dat de politie hen de hele nacht en volledige ochtend heeft opgehouden op het politiebureau.

De No oordeelt dat de politie de groep verdachten die wel hun persoonsgegevens hadden opgegeven, na het verhoor 's avonds in vrijheid had moeten stellen.

De politie heeft gehandeld in strijd met het verbod van onrechtmatige vrijheidsontneming.

Ten aanzien van de drie verdachten die hadden geweigerd hun persoonsgegevens op te geven, overwoog de No dat het niet onredelijk was dat de politie hen de hele nacht en ochtend op het politiebureau had vastgehouden.

Overigen klachten:

Politie heeft onvoldoende maatregelen getroffen tegen de kou en toch in de cellen: klacht mist feitelijke grondslag;

Het inademen van vervuilde lucht in de politiecel, welke lucht door de airco de cel is ingeblazen: klacht mist feitelijke grondslag;

Het niet verstrekken van passend, te weten veganistisch voedsel; gedraging niet behoorlijk

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Arrestanten na aanhouding geboeid overgebracht naar politiebureau; aan het lichaam onderzocht, nacht en ochtend opgehouden hoewel persoonsgegevens waren verstrekt; geen veganistische voeding verstrekt.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Met handboeien aan hek vastgemaakt; verdachten die geen persoonsgegevens hadden verstrekt nacht en ochtend opgehouden; onvoldoende maatregelen getroffen tegen kou en tocht in cellen; vervuilde lucht door airconditioning in cel geblazen.

Oordeel:

Niet gegrond