2005/028

Rapport

Naast verzoekers huis staan drie bomen, die luisoverlast veroorzaken. Met door de gemeente Hattem in 2003 getroffen maatregelen - het "ploffen" van de bodem rondom de bomen - nam verzoeker geen genoegen. De door verzoeker bij de gemeente ingediende aanvraag om schadevergoeding wees de schadeverzekeraar van de gemeente namens haar af.

Verzoeker klaagde bij de Nationale ombudsman over (de motivering van) de afwijzing van zijn aanvraag om schadevergoeding.

De Nationale ombudsman overwoog dat de schadeverzekeraar van de gemeente met de enkele verwijzing naar de getroffen maatregel, die naar verwachting binnen enkele jaren minder overlast door bladluis zou veroorzaken bij de bomen, ontoereikend had gemotiveerd waarom de gemeente niet aansprakelijk zou kunnen zijn voor al ingetreden schade aan verzoekers woning, die verzoeker in mei 2002 bij de gemeente had kenbaar gemaakt noch voor toekomstige schade.

In wezen had de gemeente door de maatregel erkend dat sprake was van hinder. Omdat er tevens een direct oorzakelijk verband bestond tussen de bladluis en de gevelverontreiniging en die verontreiniging een vorm van vermogensschade was, kon de gemeente als eigenares van de bomen niet worden gevolgd in haar standpunt dat zij vanuit haar zorgverplichting had kunnen volstaan met de getroffen maatregel, omdat daarvan niet kon worden vastgesteld welk effect deze zou hebben op de luisvorming bij de bomen in de komende jaren en daarmee in elk geval geen oplossing was gevonden voor al ingetreden schade door gevelverontreiniging. Ook het argument van de onvoorzienbaarheid van schade ging naar het oordeel van de Nationale ombudsman niet op.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de gemeente aldus had gehandeld in strijd met het motiveringsvereiste en met het redelijkheidsvereiste. Hij achtte de onderzochte gedraging niet behoorlijk.

De gemeente werd in overweging gegeven te bewerkstelligen dat zij met verzoeker in overleg trad over een adequate oplossing voor de gevelverontreiniging aan zijn woning en aan die oplossing uitvoering te geven.

Instantie: Gemeente Hattem

Klacht:

Schriftelijk verzoek om schadevergoeding als gevolg van luisoverlast afgewezen; ontoereikend gemotiveerd waarom verzoek om schadevergoeding is afgewezen.

Oordeel:

Gegrond