Politie had anders moeten omgaan met verklaring van derde

Brief

Een man (meneer Thijssen, niet de echte naam) klaagt er bij de politie over dat hij in korte tijd twee keer is aangesproken door dezelfde politieagent. Dit gebeurde beide keren in de buurt van een mannenontmoetingsplaats (MOP) in een bos. Volgens meneer Thijssen gebeurde dit beide keren op onprettige manier. Meneer Thijssen dacht dat de politieagent hem aansprak vanwege zijn geaardheid.

Hij deed daarom rondvraag bij bezoekers van de MOP. Volgens meneer Thijssen hoorde hij ook van anderen dat dezelfde agent hen op onprettige manier had aangesproken. Van één man (meneer Postma, niet de echte naam) hoorde hij dat hij ongeveer twee jaar geleden door dezelfde agent was aangesproken en dat de agent "vuile homo" tegen hem had gezegd. Meneer Postma gaf aan er nog verdrietig over te zijn.

Meneer Thijssen wilde de verklaring van meneer Postma inbrengen bij de politie. Meneer Thijssen dacht dat hij dan sterker zou staan in zijn klacht. Tot zijn vreugde was meneer Postma bereid om uit de anonimiteit treden en de politie te woord staan. De klachtbehandelaarster van de politie heeft met meneer Postma gebeld en zijn ervaring gehoord.

Maar daarna gaf de politie aan dat zij niks met de verklaring kon doen, tenzij meneer Postma een eigen, formele klacht zou indienen. Meneer Thijssen vindt dit niet terecht. Meneer Postma en hij wilden de verklaring van meneer Postma inbrengen ter onderbouwing van zijn klacht. Niet als aparte klacht. Meneer Thijssen diende een klacht in bij de ombudsman. Hij vond niet dat de politie deze eis had moeten stellen.

De ombudsman vindt deze klacht terecht. Wanneer de politie een verklaring van een 'derde' ontvangt, is het belangrijk dat de politie deze verklaring kan onderzoeken. En dat de agent over wie de verklaring gaat, kan reageren. Als dit mogelijk is, dan kan de politie de verklaring gebruiken. Het indienen van een formele klacht hoeft daarvoor geen voorwaarde te zijn.

De ombudsman heeft de politie ook nog een leerpunt meegegeven over de beoordeling van de discriminatieklacht van meneer Thijssen. De politie had die klacht ongegrond verklaard. De ombudsman vindt dat de politie hier geen goede motivering bij heeft gegeven. Want de politie had niet goed uitgelegd waarom meneer Thijssen was aangesproken door de politieagent. Dit had de politie wel moeten doen.