Gemeente doet genoeg tegen overlast arbeidsmigranten op recreatiepark

Brief

Een mevrouw schrijft ons over de overlast van arbeidsmigranten die verblijven op een bungalowpark waar zij woont. Zij klaagt erover dat de gemeente (Peel en Maas) daartegen niet (voldoende) handhavend optreedt.

Zij heeft daarover geklaagd bij de gemeente. Die schreef dat er structureel controles waren uitgevoerd. Daarnaast was er veel met haar gecommuniceerd over de maatregelen op het park. Volgens de gemeente bleek dat uit overzichten van de controles en de communicatie daarover met haar. De gemeente vond haar klacht daarom ongegrond. Zij heeft vervolgens de Nationale ombudsman benaderd en de provincie Limburg verzocht om in te grijpen vanuit interbestuurlijk toezicht.

Wij zijn over het (niet) handhaven in gesprek gegaan met de gemeente. De gemeente gaf aan dat in 2020 de gemeente vanwege de coronapandemie een pauze had ingelast in de controle en omdat er in die periode geen sprake kon zijn van uitzettingen. De gemeente controleerde ook in de avonduren. Ook ging de gemeente binnenkort weer controles uitvoeren op nachtregistratie/verblijfsbelasting in relatie tot huisvesting van arbeidsmigranten. Het toezicht en handhaving was inmiddels weer structureel opgepakt. Dat had geleid tot het opleggen van dwangsommen.

De ombudsman volgt het standpunt van de gemeente dat de gemeente voldoende handhavend optreedt tegen de aanwezigheid van arbeidsmigranten. Wij hebben daarbij betrokken de overzichten van de controles en het feit dat de gemeente lasten onder dwangsom heeft opgelegd. Verder is voor ons ook van belang dat uit navraag bij de provincie is gebleken dat er geen sprake was van ernstig verzuim bij het uitvoeren van de handhavingstaak door de gemeente. Om die reden was er voorlopig geen sprake van interbestuurlijke ingrijpen bij de gemeente door de provincie.