Simon (niet de echte naam) betaalt zijn rekeningen altijd op tijd. Maar door persoonlijke omstandigheden vergat hij zijn waterschapsbelasting te betalen. Dat is onhandig, maar kan gebeuren. Meestal volgt er dan eerst een herinnering of een aanmaning per post.

Maar de eerste brief die Simon over deze rekening ontvangt, is gelijk een dwangbevel. Mét extra kosten die hij moet betalen. Simon schrikt ervan en probeert te achterhalen waar het precies is mis gegaan.
Post niet bezorgd
Daar komt hij snel achter. Simon heeft namelijk vaker problemen met de bezorging van zijn post. Soms komt zijn post te laat en soms komt het helemaal niet. Simon weet dat hij niet de enige in zijn buurt is met dit probleem. Hij dient daarom een klacht in bij PostNL. Die geeft hem gelijk: de post is inderdaad niet goed bezorgd. PostNL biedt hiervoor excuses aan. Maar het dwangbevel voor de waterschapsbelasting blijft wel nog open staan.
Klacht ingediend
Simon dient daarom ook nog een klacht in bij het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), die het dwangbevel stuurde. Hij krijgt kort daarna een medewerker van HHNK te spreken. De medewerker zegt tegen Simon dat het niet ontvangen van de herinneringsbrief geen reden kan zijn om te klagen.
Snel opgelost
Simon vindt dat oneerlijk en baalt ervan. Hij besluit het er niet bij te laten zitten. Hij pakt zijn telefoon om de Nationale ombudsman om hulp te vragen. Collega Myrthe bekijkt zijn situatie en neemt contact op met HHNK. Dan blijkt dat de Simons klacht per ongeluk niet bij de juiste afdeling is terechtgekomen. HHNK biedt daar excuses voor aan. En HHNK laat weten dat ze de extra kosten meteen zouden hebben terugbetaald als de klacht op de juiste plek was aangekomen. Dat doet HHNK nu alsnog. De klacht is daarmee snel en goed opgelost.
Breder probleem
Simons verhaal staat niet op zichzelf. Wij krijgen regelmatig klachten van mensen die belangrijke post van overheidsinstanties niet ontvangen of veel te laat binnenkrijgen. Denk aan brieven over belastingen, openstaande (verkeers)boetes of besluiten over uitkeringsaanvragen of vergunningen. Dat is zorgelijk. Want als iemand belangrijke post van de overheid niet ontvangt, kan dat nare gevolgen hebben.
Het is dus erg belangrijk dat álle overheidsinstanties klachten over slechte postbezorging serieus nemen en hun werkwijze en klachtbehandeling hierop inrichten. Daardoor kan worden voorkomen dat burgers in de knel raken. Het is aan de overheid om daar op de juiste manier mee om te gaan. Gelukkig voor Simon pakte HHNK dit goed op.
Deze column is verschenen in De Telegraaf van zaterdag 19 juli.
De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.