Hollands Noorderkwartier verleent terecht geen kwijtschelding aan gedupeerde ouder

Brief

Mevrouw is gedupeerde in de kinderopvangtoeslagaffaire. Zij heeft daarvoor geld uitgekeerd gekregen. Dan komt de aanslag waterschapsbelasting 2022 van het Hollands Noorderkwartier. Mevrouw wil daarvoor graag kwijtschelding. Zij vraagt dit aan, maar dit wordt afgewezen. Mevrouw heeft namelijk een bedrag van ca. €34.000 op haar rekening. Dit wordt als vermogen gezien. En daarom krijgt zij geen kwijtschelding.

Mevrouw is het hier niet mee eens en gaat in beroep tegen de afwijzing. Zij vindt dat haar vermogen niet moet meetellen, omdat zij gedupeerde is in de kinderopvangtoeslagaffaire. Zij ziet dit bedrag als schadevergoeding voor al het leed dat zij heeft moeten doormaken. Zij vindt dat het geld bedoeld is om een nieuwe start te maken. En dat zij helemaal zelf moet kunnen kiezen of en hoe ze dit uitgeeft.

Het Hollands Noorderkwartier ziet dit anders. Zij vinden dat iedereen die de waterschapsbelasting kan betalen, dit ook moet doen. Hiermee worden namelijk zaken betaald die voor alle burgers van belang zijn, zoals de bescherming van ons land tegen water, wateroverlast en watertekort, schoon en gezond oppervlaktewater en veilige (vaar)wegen. Dat mevrouw gedupeerde is van de toeslagenaffaire maakt dit niet anders.

De Nationale ombudsman vindt dat het Hollands Noorderkwartier juist heeft gehandeld door geen kwijtschelding te verlenen. Dit is onder andere gebaseerd op het feit dat er een nieuwe wet in de maak is, de Wet Hersteloperatie Toeslagen. In die wet wordt onder andere vastgelegd dat publieke schulden, waaronder ook schulden bij het waterschap, zullen worden kwijtgescholden. Dit geldt voor alle ouders waarvan is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Het gaat daarbij om alle openstaande schulden tot en met 31 december 2020. Schulden ontstaan na 1 januari 2021 vallen niet onder de wet. Voor die schulden gelden de "gangbare" kwijtscheldingsregels. Gedupeerden uit de toeslagenaffaire, die vermogen op hun rekening hebben, dienen openstaande aanslagen dus te betalen. De reden hiervoor is dat de opbrengst uit deze belastingen wordt besteed aan overheidsvoorzieningen, waar elke burger baat bij heeft.

Daarnaast is de bedoeling achter het uitkeren van compensatie dat gedupeerde ouders een nieuwe start kunnen maken. Het betalen van waterschapsbelasting hoort daar, wat betreft de ombudsman, ook bij. Het betalen van waterschapsbelasting levert een bijdrage aan voorzieningen waar iedere burger, waaronder ook de gedupeerde ouder, baat bij heeft.