UWV gaat gesprek aan over klacht rond Ziektewetuitkering

Brief

Een meneer kreeg van het UWV een Ziektewetuitkering. Hij vindt dat het UWV niet genoeg heeft gedaan om hem te helpen om werk te vinden toen hij een Ziektewetuitkering kreeg. Volgens hem heeft het UWV tijdens ziekte dezelfde taken als een werkgever. Dus ook het helpen bij de terugkeer naar werk tijdens ziekte (re-integratie). Meneer heeft weinig vertrouwen in de overheid. Hij vertrouwt het UWV daarom ook niet. Hij vindt dat het UWV niet naar hem luistert en denkt dat het UWV erop uit is hem te benadelen. Meneer vraagt de Nationale ombudsman om een oordeel over zijn situatie.

De ombudsman stelt vast dat uit de informatie van meneer niet blijkt dat het UWV hem wil benadelen. Het UWV geeft hem namelijk een uitkering. Als meneer het niet eens is met besluiten van het UWV over zijn uitkering, kan hij naar de rechter gaan. Volgens de ombudsman stelt het UWV terecht dat het bij ziekte niet dezelfde taken heeft bij re-integratie als een werkgever.

Het UWV is met meneer in gesprek gegaan over zijn klacht. Ook laat het UWV weten de melding van meneer te zullen gebruiken om de manier van werken te verbeteren. Volgens de ombudsman heeft het UWV daarmee genoeg gedaan om de klacht van meneer te beantwoorden.