UWV legt begrijpelijk uit dat het onvoldoende loonbelasting inhield

Brief

Een man wordt ziek. Hij ontvangt eerst een Ziektewetuitkering en daarna een WIA-uitkering van het UWV. UWV houdt onvoldoende loonbelasting in op die uitkering. De Belastingdienst stuurt de man daarom een aanslag inkomstenbelasting. De man moet een flink bedrag aan de Belastingdienst betalen. De man begrijpt niet hoe dit kan. Het UWV kan hem eerst niet uitleggen hoe dit komt.

Het jaar erop houdt het UWV weer te weinig belasting in. De man moet weer een flink bedrag aan de Belastingdienst betalen. Hij dient een klacht hierover in bij het UWV. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat de man bij het UWV bekend staat als niet loonbelastingplichtig. Hij betaalde daardoor te weinig belasting via het UWV. Het UWV weet niet hoe dat komt. Maar het verklaart wel waarom hij zo veel aan de Belastingdienst moest betalen. Het UWV wijzigt dit voor de toekomst en biedt excuses aan voor het ontstane ongemak.

De man vraagt om schadevergoeding van het UWV. Het UWV wijst dat verzoek af. Volgens het UWV lijdt de man geen schade. Wat het UWV te weinig aan belasting inhield, corrigeerde de Belastingdienst later. Volgens de ombudsman heeft het UWV in redelijkheid kunnen besluiten tot afwijzing van het verzoek om schadevergoeding. De Nationale ombudsman vindt de uitleg en excuses van het UWV begrijpelijk. Met het onderzoek van het UWV is duidelijk geworden waaraan het lag dat de man eerst te weinig belasting betaalde en daarna alsnog moest bijbetalen. Het is wel een gemiste kans dat dit niet eerder goed is onderzocht.