Uitkering

Hebt u een vraag voor het UWV over een uitkering? Krijgt u bijvoorbeeld minder uitkering omdat er beslag op is gelegd? Of krijgt u een boete van het UWV? Op deze pagina helpen wij u verder.

Mensen in de rij voor de pinautomaat

Mijn vraag gaat over

 • Een schuld wordt van mijn uitkering ingehouden

  Krijgt u minder uitkering van het UWV omdat er een bedrag wordt ingehouden? Dat is erg vervelend, zeker als u daardoor uw rekeningen niet kunt betalen.

  Als u een schuld hebt, moet deze betaald worden. Als u niet betaalt, kan degene bij wie u de schuld hebt het geld opeisen. Met een vonnis van de rechter mag een deurwaarder dan beslag leggen op uw uitkering. Dat betekent dat er een bedrag van uw uitkering wordt ingehouden.

  Het UWV kan niets veranderen aan het bedrag dat wordt ingehouden. U krijgt een brief als er beslag wordt gelegd op uw uitkering. In die brief staat hoeveel geld er wordt ingehouden. Denkt u dat er te veel geld wordt ingehouden? Neem dan eerst contact op met de schuldeiser of met de deurwaarder.

  Komt u er samen niet uit of loopt u vast? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Het UWV houdt geld in op mijn uitkering

  Krijgt u minder uitkering omdat u een schuld hebt bij het UWV? Dat is erg vervelend, zeker als u daardoor uw rekeningen niet kunt betalen. Als u een schuld bij het UWV niet betaalt, dan kan het UWV een bedrag inhouden op uw uitkering.

  Het kan ook zijn dat u een schuld hebt bij het UWV, maar geen uitkering hebt. Dan probeert het UWV eerst om een betalingsregeling met u af te spreken. Als dat niet lukt, kan het UWV beslag leggen op uw loon of bijstand. Dat betekent dat er elke maand een bedrag wordt ingehouden.

  Het UWV moet wel zorgen dat u genoeg geld overhoudt om te kunnen leven. Om te bepalen hoeveel dat is, kijken zij naar uw situatie. Het bedrag waar géén beslag op gelegd mag worden heet de beslagvrije voet. Denkt u dat de berekening niet klopt of is uw situatie veranderd? Vraag dan aan het UWV om een nieuwe berekening te maken. Hiervoor moet u informatie geven over uw situatie.

  Stel uw vraag eerst aan het UWV zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij het UWV? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik krijg een boete of minder uitkering omdat mijn gegevens niet klopten

  Hebt u een boete gekregen van het UWV of krijgt u minder uitkering? Dat is erg vervelend, zeker als u daardoor uw rekeningen niet kunt betalen.

  Als u een uitkering krijgt, moet u aan het UWV doorgeven als uw situatie verandert. Bijvoorbeeld omdat u ander werk gaat doen. Als u dit niet doorgeeft, kan het UWV verschillende dingen doen. Als achteraf blijkt dat u te veel uitkering hebt gekregen, moet u die terugbetalen. Het bedrag van uw uitkering kan lager worden. En u kunt een boete krijgen omdat u de verandering niet heeft doorgegeven.

  Het UWV laat u van tevoren weten dat zij van plan zijn u een boete te geven. U hebt dan twee weken de tijd om uit te leggen wat er is gebeurd. Het UWV zoekt het hierna nog verder uit en neemt dan een beslissing.

  Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u bezwaar maken bij het UWV. In de beslissing die u van het UWV hebt ontvangen, staat hoeveel tijd u hebt om dat te doen. Maakt u geen bezwaar of bent u te laat, dan komt de beslissing van het UWV vast te staan. U kunt er dan niets meer aan veranderen.

  Stel uw vraag eerst aan het UWV zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij het UWV? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555