Een man vroeg Cocensus om kwijtschelding van een belastingaanslag, omdat hij die niet kon betalen. Cocensus wees het verzoek af, omdat de man twee motorfietsen had. Eén motorfiets viel onder de vrijstelling, maar de tweede was volgens Cocensus 'vermogen' waarmee hij de belasting kon betalen.
De man wees er op dat de tweede motorfiets zwaar beschadigd was. En dat hij die alleen had gekocht om met de onderdelen de andere motor op te knappen.
Ook wees hij op een uitspraak van de Ombudsman Metropool Amsterdam. Die uitspraak ging volgens hem over een vergelijkbaar geval. Volgens de Ombudsman Metropool Amsterdam mocht de gemeente in dat geval het verzoek om kwijtschelding niet zomaar afwijzen, maar moest de gemeente eerste kijken naar de waarde van de 'klusmotor'.
Volgens de Nationale ombudsman heeft Cocensus terecht geen kwijtschelding gegeven. De tweede motorfiets had een kenteken. Daarom was het een motorfiets, en waren het geen losse onderdelen. De eigenaar kon het kenteken ongeldig laten maken omdat de motor uit elkaar gehaald was, maar dat wilde hij niet.
De Nationale ombudsman vond het niet overtuigend dat de tweede motorfiets niets waard was. Kort voordat hij het verzoek om kwijtschelding indiende had de man de beschadigde motorfiets gekocht voor een bedrag dat een stuk hoger was dan het bedrag van de belastingaanslag.