SVB moet duidelijker communiceren bij klacht over te weinig AOW

Brief

Meneer heeft een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman, omdat hij ontevreden is over de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hij is ervan overtuigd dat hij vanaf zijn AOW-leeftijd recht heeft op een hoger AOW-pensioen dan dat de SVB heeft berekend. Hierover is hij het al jaren niet eens met de SVB. Op bezwaren en zijn verzoek de aanvraag AOW opnieuw te behandelen krijgt hij ongelijk. Ook stuurt de SVB hem regelmatig brieven en beslissingen via de gewone post, maar die komen (bijna) nooit aan omdat hij in een land woont waar de postbezorging niet goed werkt.

Hij is ook boos op de SVB omdat hij niet op een makkelijke manier met de SVB kan communiceren. Omdat de meneer niet in Nederland woont, heeft hij geen DigiD aangevraagd. Dus kan hij ook geen berichten sturen vanuit MijnSVB. De SVB wil wel met hem communiceren, liever niet via de gewone e-mail omdat dat niet veilig genoeg is, maar wel via een beveiligd e-mailkanaal. Maar dit doet de SVB soms wel en soms weer niet.

Op zijn beurt stuurt de meneer de SVB regelmatig berichten vol met frustraties en boosheid. Hij is zelfs zo kwaad op de SVB dat hij in zijn mailberichten beledigende opmerkingen maakt over enkele SVB-medewerkers.

De Nationale ombudsman geeft geen oordeel over het aantal verzekerde jaren voor de AOW. Het gaat hier om een beslissing van de SVB over het recht op AOW-pensioen en de hoogte daarvan. Daarover mag alleen een rechter oordelen.

De klacht over het via gewone post versturen van brieven aan meneer vindt de ombudsman gegrond. De Nationale ombudsman vindt dat de SVB zich moet inspannen om met meneer op een duidelijke manier te communiceren. Bijvoorbeeld door hem te helpen met de aanvraag van een DigiD. Dit zal de frustraties van meneer (deels) kunnen wegnemen.

Maar de Nationale ombudsman vindt tegelijk dat meneer zich in de communicatie met de SVB netjes moet gedragen. En als hij dat – na enkele waarschuwingen – nog steeds niet doet, dan mag de SVB hem een contactmaatregel opleggen.