Het UWV had ontvangstbevestiging fraudemelding aan werkgever moeten sturen

Brief

Een werkgever denkt dat een ex-werknemer fraude heeft gepleegd met zijn ziekmelding. De ex-werknemer heeft een Ziektewetuitkering ontvangen van het UWV. De werkgever vindt dit niet terecht, omdat het gevolgen voor hem heeft. Hij moet namelijk een hogere premie betalen aan de Belastingdienst. De werkgever doet daarom in 2020 een fraudemelding bij het UWV.

In 2021 ontvangt de werkgever de beslissing over de premie van de Belastingdienst. De Ziektewetuitkering voor de ex-werknemer heeft inderdaad gevolgen voor de hoogte van de premie. De werkgever dient bezwaar en beroep in tegen de beslissing van de Belastingdienst. De rechtbank is de enige instantie die kan beoordelen of de beslissing van de Belastingdienst juist is of niet. De Nationale ombudsman speelt hierin geen rol.

De werkgever dient daarnaast ook een klacht in bij het UWV. De werkgever had in elk geval verwacht dat hij een terugkoppeling zou ontvangen nadat hij de fraudemelding had gedaan. Dat staat namelijk ook zo aangegeven op het gebruikte formulier van het UWV.

De Nationale ombudsman vindt de klacht van de werkgever terecht. Het UWV heeft de melding in 2020 wel ontvangen, maar heeft ten onrechte geen ontvangstbevestiging gestuurd aan de werkgever. Over de uitkomst van een onderzoek na een melding mag het UWV alleen geen mededelingen doen aan de werkgever. Dit komt door de geheimhoudingsplicht.

Het UWV heeft ons laten weten dat zij het signaal oppakken. Het UWV gaat bekijken of de tekst van het formulier aangepast of aangevuld moet worden.