Ziek op het werk

4 begrippen en situaties rondom arbeidsongeschiktheid uitgelegd

Op deze pagina

  Man zit thuis op de bank in zijn woonkamer

  U raakt arbeidsongeschikt. Bijvoorbeeld door een ongeluk of lichamelijke of psychische klachten. Hierdoor kunt u uw werk niet goed meer doen. Wanneer u arbeidsongeschikt raakt, komt er veel op u af. Om u op weg te helpen, leggen wij een aantal belangrijke begrippen en situaties rondom arbeidsongeschiktheid aan u uit.

  1. Ziektewetuitkering

  Als u ziek wordt en in dienst bent bij een werkgever, dan moet uw werkgever u in de meeste gevallen doorbetalen. Dit is anders als u geen werkgever hebt. U hebt dan mogelijk recht op de ziektewetuitkering. Dit is onder andere het geval als u ziek bent en bijvoorbeeld uitzendkracht bent. Of als u ziek wordt binnen vier weken na afloop van uw contract. U hebt maximaal twee jaar recht op een ziektewetuitkering. De ziektewetuitkering is meestal 70% van uw dagloon. Bekijk voor alle voorwaarden en regels rondom de ziektewetuitkering de website van het UWV.

  2. WIA

  WIA betekent Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Kunt u door ziekte niet of minder werken en kunt u door uw ziekte uw oude loon niet verdienen? Dan vraagt u een WIA-uitkering aan. Let op: een WIA-uitkering kunt u pas aanvragen als u bijna twee jaar (88 weken) ziek bent en u niet of maar gedeeltelijk kon werken in die periode. Meer weten over de WIA en het aanvragen ervan? Kijk op de website van het UWV.

  3. Ontslag bij ziekte

  Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daar een goede reden voor heeft. Arbeidsongeschiktheid is geen goede reden. De eerste twee jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent, mag u niet ontslagen worden omdat u ziek bent. Werkt u volgens het UWV niet of onvoldoende mee aan uw re-integratie? Dan kunt u wel binnen twee jaar ontslag krijgen. Bent u langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever uw ontslag aanvragen bij het UWV.

  4. Pensioen opbouwen

  Bouwt u eigenlijk pensioen op als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt? Over een WIA-uitkering bouwt u geen pensioen op. Voor andere situaties hangt het af van uw pensioenregeling. Werkt u nog een deel, dan betaalt u voor dat deel zelf de pensioenpremie. Voor het andere deel hoeft u geen premie te betalen. Het is belangrijk om te weten of u een premievrijstelling hebt bij arbeidsongeschiktheid. Vraag deze informatie op bij uw pensioenfonds.

  Hebt u vragen of klachten over uw situatie met betrekking tot arbeidsongeschiktheid? Neem dan contact op met het UWV of de betrokken instantie. Komt u er niet uit met het UWV of een andere overheidsinstantie?  Dien dan online een klacht in of bel ons gratis met 0800 – 335 55 55. De Nationale ombudsman staat voor u klaar.