2013/047: Belastingdienst noemt FIOD onderzoek naar gastouderbureau in brief aan ouders

Rapport

Verzoeksters hebben een gastouderbureau. Zij klagen over de opname van een passage in een brief die door de Belastingdienst/Toeslagen naar ouders is verzonden die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd. In deze passage is het bedrijf van verzoeksters bij naam genoemd als gastouderbureau waarnaar de FIOD een onderzoek heeft gedaan en waarbij contracten zijn aangetroffen die niet aan de voorwaarden voldoen. Later zijn wederom brieven door de Belastingdienst/Toeslagen verzonden waarin deze passage staat opgenomen, ondanks de hen gedane toezegging dat het niet meer zou gebeuren. Verzoeksters vragen om respecteren van de geheimhoudingsplicht.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het evenredigheidsvereiste een afweging met zich brengt tussen de belangen van verzoeksters en het belang van het onderzoek naar de juistheid van de ingediende aanvragen Kinderopvangtoeslag. De Nationale ombudsman concludeert uit de reactie van de directeur dat het belang van het onderzoek geenszins geschaad zou zijn als er geen informatie was verstrekt over het FIOD onderzoek naar het gastouderbureau B. Dus ook zonder die informatie kon de Belastingdienst/Toeslagen aan de ouders duidelijk maken dat er een probleem was met hun aanvragen als ze geen betalingsbewijzen zouden kunnen overleggen. Dat betekent dat al om die reden de informatie achterwege had kunnen blijven. Een oordeel over een mogelijke schending van de geheimhoudingsplicht is daarom niet aan de orde.

De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

Dat het verzenden van brieven met de bewuste passage is blijven doorgaan na de toezegging die passage niet meer op te nemen is door de directeur van de Belastingdienst/Toeslagen al betreurt. Daaraan heeft de Nationale ombudsman niets toe te voegen.

Instantie: Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht

Klacht:

opname van een passage in een brief die door de Belastingdienst/Toeslagen naar ouders is verzonden die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd. In deze passage is het bedrijf van verzoekster bij naam genoemd als gastouderbureau waarnaar de FIOD een onderzoek heeft gedaan en waarbij contracten zijn aangetroffen die niet aan de voorwaarden voldoen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht

Klacht:

recentelijk wederom brieven verzonden waarin de passage staat opgenomen, ondanks de gedane toezegging dat het niet meer zou gebeuren.

Oordeel:

Gegrond