Recht houden op toeslagen met regeling bijzonder vermogen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Hand pakt geld uit portemonnee

  De Belastingdienst gaat bedragen die de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) aan ouders uitbetaalt, uit zichzelf aanmerken als bijzonder vermogen. Dat betekent dat gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, die daarvoor zijn gecompenseerd, recht blijven houden op toeslagen. Ondanks het feit dat zij een groot bedrag van de UHT op hun bankrekening hebben staan. De ombudsman kaartte dit in juni en oktober aan.

  "Ouders moeten nu de Belastingdienst eerst actief zelf vragen om het geld van de UHT buiten beschouwing te laten. Maar niet iedereen weet dat, of is in staat om het te regelen. We willen voorkomen dat mensen later misschien toch weer toeslagen moeten terugbetalen. Daarom hebben we de Belastingdienst gevraagd dat op te lossen", zegt Reinier van Zutphen.

  Per 1 januari 2022

  Vanaf 1 januari 2022 moeten deze tijdelijke vermogenstoetsuitzonderingen mogelijk worden gemaakt. Dat geldt ook voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Dat staat in de zogenoemde ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen die door demissionair staatssecretaris Van Huffelen is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is aan de Tweede Kamer om hierover een besluit te nemen. Tot die tijd moeten ouders zelf een verzoek doen aan de Belastingdienst om het bijzondere vermogen niet mee te laten tellen. Meer informatie daarover staat op de website van de Belastingdienst.