2012/073: Werkgever klaagt dat UWV twee ontslagaanvragen heeft geweigerd

Rapport

Verzoeker is een werkgever die voor een tweetal werknemers een ontslagvergunning heeft aangevraagd.

Verzoeker klaagt erover dat het UWV heeft geweigerd een tweetal ontslagaanvragen heeft geweigerd. Het UWV zou onzorgvuldig hebben gehandeld en de ontslagaanvragen wel hebben moeten honoreren.

Het UWV heeft geweigerd de ontslagaanvragen te honoreren omdat verzoeker de aanvragen onvoldoende financieel zou hebben onderbouwd. Verzoeker is het daar niet mee eens en stelt dat hij geen jaarrekening kan overleggen en het UWV in vergelijkbare gevallen met eenzelfde financiële onderbouwing zonder jaarrekening wel de vergunningen heeft verleend. Na onderzoek concludeert de Nationale ombudsman dat het UWV terecht meer financiële informatie bij verzoeker heeft opgevraagd, omdat verzoeker niet per se een jaarrekening hoefde te overleggen maar ook een financiële onderbouwing kon geven door middel van een accountantsverklaring. Bovendien waren de eerdere aanvragen die wel gehonoreerd zijn niet vergelijkbaar met de huidige aanvragen.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het UWV eerlijk en betrouwbaar heeft gehandeld en de uitkomst van de ontslagprocedures (niet verlenen van de ontslagvergunningen) redelijk is.

Instantie: UWV Leeuwarden

Klacht:

door afdeling Arbeidsjuridische dienstverlening van het UWV WERKbedrijf twee ontslagbeschikkingen van 4 december 2009 afgeven, wat niet had gemogen, omdat deze op onzorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen

Oordeel:

Niet gegrond