Efficiency en doorwerken tijdens reistijd

De vervoerskosten van de Nationale ombudsman uitgelegd

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen (man met donker haar en baard. Hij draagt een donker grijs pak)

    De afgelopen periode heeft de Nationale ombudsman vragen gekregen over de vervoerskosten. Deze zet de ombudsman ieder jaar op zijn website. Voor 2021 waren de vervoerskosten van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman ongeveer 117.000 euro. Dat is veel geld. Waar wordt dat aan besteed?

    Eerst heel kort de regels. Die worden gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Nationale ombudsman valt onder dezelfde regeling als de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. De organisatie heeft er voor gekozen om voor het woon-werkverkeer en voor de dienstreizen van de Nationale ombudsman een vast vervoersbedrijf in te huren. Dat betekent dat er altijd een auto en chauffeur zijn als dat nodig is. Ook de Kinderombudsman maakt voor dienstreizen gebruik van dit vervoersbedrijf. Voor het woon-werkverkeer maakt zij gebruik van het openbaar vervoer en zij heeft daarvoor een OV-kaart (1e klas).

    Vast vervoersbedrijf

    Er zijn twee redenen waarom de ombudsman kiest voor de inhuur van een vast vervoersbedrijf:

    1.         Doorwerken tijdens reistijd

    De Nationale ombudsman brengt veel tijd in de auto door. Hij is de Nationale ombudsman, maar ook de lokale ombudsman voor bijna 80% van de gemeenten in Nederland. Hij heeft dus overal in het land afspraken en reist bewust ook naar de plekken in Nederland die ver van Den Haag weg zijn, omdat burgers daar soms het gevoel hebben dat de overheid ze vergeet. Ook de Kinderombudsman heeft afspraken door het hele land. Door een vervoersdienst te gebruiken, kunnen de ombudsmannen tijdens reistijd doorwerken. Zo maken zij zo goed mogelijk gebruik van de tijd die ze hebben.

    2.         Efficiency

    Door een vervoersdienst te huren hoeft de Nationale ombudsman als organisatie geen auto's te kopen en geen chauffeurs in dienst te nemen. Als er altijd een auto met chauffeur klaar moet staan voor de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman, dan moet de organisatie meerdere auto's en chauffeurs in dienst hebben. We moeten dan vervolgens ook rekening houden met vervangend vervoer. Bijvoorbeeld als er een auto kapot gaat, of als de chauffeur ziek of vrij is en vervangen moet worden. Met de inhuur van een vervoersdienst voorkomen we deze extra kosten, zorgen en regeltijd.

    Bestuurskosten door iedereen te zien

    De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman maken ieder jaar kosten om het werk goed te kunnen doen. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor telefoon, overnachtingen, zakelijke maaltijden en reiskosten. Dit noemen we bestuurskosten. Deze zetten we ieder jaar op onze website. Zo kan iedereen zien hoeveel geld we uitgeven en aan wat.

    Meer informatie over de bestuurskosten vindt u hier