Minister VWS volgt aanbeveling van Veteranenombudsman op: verzekerd van zorg na emigratie

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Een man vult verhuisdozen met borden en glazen

  Een veteraan met een Militair Invaliditeitspensioen (MIP) wil emigreren naar Duitsland. Maar het MIP staat niet op de lijst van wettelijke uitkeringen of pensioenen waardoor hij zich in Duitsland alleen maar particulier kan verzekeren voor zorg.

  Alleen mensen met een pensioen of uitkering die op een lijst van de EU (verdragsformulier E121) staan vermeld, houden het recht op vergoeding van medische zorg. Het MIP wordt niet genoemd op deze lijst. Dit is een hiaat in de wetgeving waar Nederlandse veteranen tegenaan lopen als zij emigreren naar een EU-land, een EER-land of een verdragsland buiten de EU/EER. Deze veteranen moeten zich dan aanmelden bij het CAK om zo recht te houden op vergoeding van hun medische zorg.

  De veteraan moet dus zelf zijn zorgverzekering betalen maar daar heeft hij geen geld voor. Daarom ziet hij af van emigratie. De Veteranenombudsman stuurde de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief om te vragen de EU-verordening aan te passen en het MIP toe te voegen aan de lijst van wettelijke pensioenen en uitkeringen. De minister van VWS heeft aangekondigd dat te gaan doen.

  Bijlagen

  Brief aan minister VWS over toevoeging Militair Invalidateitspensioen aan EU-lijst zorgverzekeringen (pdf, 200.21 kB)