Vind een ombudsman

Column
Logo vind een ombudsman

De politie wil de diefstal van de oude fiets van Joke niet opnemen. Jasmin moest ineens tijdens haar treinreis van Zwolle naar Amersfoort uitstappen omdat de trein niet verder reed. Erwin heeft van het ene op het andere moment geen aansluiting meer op internet. En mijnheer Gerards ergert zich rot aan de spelfouten in zijn krant. Allemaal klachten en allemaal gaan ze over andere dingen.

In Nederland zijn ruim honderd ombudsmannen. Er is bijvoorbeeld een ombudsman voor klachten over pensioenen, voor verzekeringen, voor dieren, en veel gemeenten hebben een eigen ombudsman. Dat is verwarrend. Want bij welke ombudsman kun je nu terecht met jouw probleem?

Als Nationale ombudsman help ik mensen die een probleem hebben met de overheid. Maar dat is Joke, Jasmin, Erwin en mijnheer Gerards niet altijd even duidelijk. Als ze mij bellen (en ik word 30.000 keer per jaar gebeld), helpen mijn medewerkers hen bij het zoeken naar een goede oplossing voor hun probleem. En omdat ik alleen klachten over de overheid behandel, verwijs ik mensen die niet bij mij terecht kunnen door naar een andere ombudsman, het juridisch loket of de consumentenbond.  Ik vind het heel belangrijk dat mensen met hun klacht ergens terecht kunnen waar ze goed worden geholpen. Daarom heb ik het initiatief genomen om www.vindeenombudsman.nl op te richten. De website helpt mensen bij het vinden van de juiste ombudsman bij hun probleem.

Iedere ombudsman kan steeds harder gaan roepen waar hij of zij voor is, maar dat maakt het niet altijd duidelijker. Want voor sommige moet je betalen, voor andere een jurist inschakelen en voor een derde moet je meewerken aan een tv-uitzending waar je geen zin in hebt. Nu ik net met frisse moed aan een nieuwe termijn van zes jaar ben begonnen vroeg ik mij af hoe ik het voor al die mensen met een klacht gemakkelijker kan maken. En zo bedacht ik de website vindeenombudsman.

Op deze site staan alle ombudsmannen van Nederland, ongeacht waar zij klachten over behandelen. Ombudsmannen zijn bijna altijd onpartijdig en elke ombudsman is deskundig op zijn eigen terrein. Met een zoekfunctie kunt u eenvoudig kijken of er een ombudsman is voor uw probleem. De site geeft dan gelijk informatie over hoe en wanneer die ombudsman bereikt kan worden. Is er geen ombudsman voor het probleem? Dan is er wellicht wel een andere klachtinstantie en dat kunnen mijn mensen aan de telefoon u altijd vertellen.

Heeft u een probleem met een instantie en komt u er zelf niet uit? Laat het er niet bij zitten. Kijk op www.vindeenombudsman.nl of er een ombudsman is die u kan helpen.