Ondraaglijk lijden van een pony

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met bruin paard

  Anja* woont in de Hoekse Waard en is gek op dieren. Zo heeft ze vijf pony's die op het weilandje naast haar huis lopen. Op een middag komt de politie langs. Anja zou de pony’s hebben gestolen. De politie treft geen gestolen pony’s aan. Wel zien ze dat een van de pony’s er zeer slecht aan toe is. Deze pony kan nauwelijks staan en heeft een open wond aan haar voorbeen

  Het is Bella*, de driejarige pony die Anja twee weken daarvoor heeft laten opereren aan een gebroken schouder. De operatie mislukte, de schroeven in de schouder trokken krom. De opererende dierenarts bood aan de pony kosteloos opnieuw te opereren. Maar Anja had na overleg met haar eigen dierenarts, dokter Visser*,  Bella opgehaald en naar huis gebracht om daar te verzorgen.

  De politiemensen van de bereden politie, die ook aanwezig zijn, schrikken van de conditie van Bella. Ze  hebben jarenlange ervaring en zijn opgeleid in het herkennen van medische situaties en ziektebeelden bij paarden, maar zoiets ergs hebben ze nog nooit gezien. Ze vragen een gespecialiseerde paardendierenarts om te komen.

  Terwijl ze op deze dierenarts wachten, belt de politie met de dierenarts die Bella heeft geopereerd. Hij vindt het niet goed dat Anja Bella heeft opgehaald, een nieuwe operatie is noodzakelijk. Als de  dierenarts arriveert, ziet ze dat de pezen van het rechtervoorbeen van Bella niet meer werken. Het linkervoorbeen is dik en ontstoken, uit een open wond loopt pus. Bella is mager en ze verkeert in shock. Ze heeft een zeer ernstige vorm van hoefbevangenheid en de dierenarts wil haar laten inslapen. Anja reageert furieus. De politie houdt Anja aan op verdenking van diefstal van pony's en neemt haar mee naar het bureau.

  De politie belt de officier van justitie in Rotterdam voor toestemming om Bella in beslag te nemen en in te laten slapen. Nadat de officier telefonisch met de paardendierenarts heeft gesproken, gaat hij akkoord. Bella wordt ter plaatse geëuthanaseerd. De volgende dag hoort Anja dat Bella dood is. Ze is erg boos op de politie, de officier en de dierenartsen. De behandelend dierenarts, dokter Visser, had immers gezegd dat Bella weer beter kon worden.

  Anja belt met de ombudsman. Na ons onderzoek concluderen wij dat de politie en het OM tekort zijn geschoten. Euthanasie van een dier is een onomkeerbare ingrijpende beslissing, zowel voor het dier als de eigenaar. Dat vereist een zorgvuldige en weloverwogen voorbereiding en dat is in dit geval niet gebeurd. Hoewel er twee deskundige politiemensen van de bereden politie en twee gespecialiseerde dierenartsen de situatie hebben beoordeeld, heeft niemand contact opgenomen met dokter Visser, bij wie de pony onder behandeling stond. Natuurlijk was ook dan niet zeker of Bella het zou hebben overleefd, maar er had dan een betere afweging gemaakt kunnen worden voor een zo ingrijpende beslissing.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column