Te veel betalen aan deurwaarder

Een telefoontje is zo gedaan

Op deze pagina

    Column
    Oudere man staat in de keuken en houdt een theepot vast. Hij schenkt het in een kopje.

    Jan-Willem (niet de echte naam) krijgt een AOW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).  De SVB zorgt voor sociale verzekeringen zoals de AOW, kinderbijslag of het Persoonsgebonden budget (PGB). Op een dag krijgt hij een brief van een deurwaarder. In de brief staat dat zij beslag leggen op een deel van zijn inkomsten. Dat betekent dat hij nog maar de helft van zijn uitkering krijgt. Jan-Willem maakt direct bezwaar. De deurwaarder vraagt hem of hij een kopie van zijn bankpas stuurt. Samen met de brief en wat hij aan huur betaalt.

    In de problemen

    Nadat hij dit allemaal heeft opgestuurd blijft het lang stil. Hij belt zelf een paar keer met de deurwaarder. Zij beloven de zaak uit te zoeken en terug te bellen. Dat gebeurt niet.  Een maand later krijgt Jan-Willem een brief. Hierin staat dat zijn beslagvrije voet opnieuw is uitgerekend. De beslagvrije voet is het deel van inkomsten waarop een schuldeiser geen beslag mag leggen. Dit is om te zorgen dat mensen geld overhouden voor o.a. wonen en eten. Het bedrag waar hij recht op heeft is volgens Jan-Willem te weinig. Omdat er geen rekening is gehouden met zijn hoge huurkosten. Jan-Willem komt nu in de problemen met het betalen van zijn rekeningen. Hij wil het geld wat is ingehouden terug krijgen.

    Jan-Willem stuurt een mail naar de Nationale ombudsman. Machteld (niet de echte naam) gaat met zijn klacht aan de slag. Zij belt met de deurwaarder. De deurwaarder vraagt om de klacht van Jan-Willem opnieuw te sturen en zal er snel naar kijken. Machteld stuurt de klacht nog een keer.

    Een goed gesprek

    De deurwaarder vraagt zich af waar Jan-Willem van leeft.  Hij besluit om hem te gaan bellen. Jan-Willem en de deurwaarder hebben een goed gesprek met elkaar. De deurwaarder ziet dat de beslagvrije voet niet goed is vastgesteld en de SVB teveel geld heeft afgedragen aan de deurwaarder. Het kantoor gaat dit oplossen. Machteld belt nog een keer met Jan-Willem. Hij geeft aan dat het fijn was om de deurwaarder spreken. Zij hebben alle informatie gedeeld met elkaar. Jan-Willem krijgt een deel van het geld terug. Jan-Willem is blij met het persoonlijk contact met de deurwaarder en bedankt Machteld voor haar werk.

    Persoonlijk contact

    De Nationale ombudsman probeert in de adviezen die hij aan organisaties geeft altijd te wijzen op hoe belangrijk persoonlijk contact is. Het is goed om te bedenken dat achter iedere klacht een mens zit. Luisteren en doen zijn dan heel belangrijk.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 2 april 2022.