Niet afrijden door typefout?

Op deze pagina

    Column
    Meisje en man in auto rijexamen

    Joyce (niet de echte naam) heeft het theorie-examen voor haar rijbewijs een tijdje geleden gehaald. Daarna kon ze niet snel afrijden, onder andere door de coronamaatregelen en haar eigen gezondheid. Gelukkig kon ze de draad weer oppakken en stapte ze uiteindelijk de lesauto in voor haar praktijkexamen. Maar daarvoor zakte ze een paar keer achter elkaar. Dan begint de tijd de dringen: haar theoriecertificaat is niet lang meer geldig. Lukt het wel om daarvoor nog haar rijbewijs te halen? Straks moet ze opnieuw haar theorie-examen doen!

    Praktijkexamen doen

    Om hier duidelijkheid over te krijgen, neemt Joyce contact op met de klantenservice van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Joyce en haar rijinstructeur vragen of ze vóór de verloopdatum van haar theoriecertificaat nog een praktijkexamen mag doen. Jammer genoeg laat het CBR weten dat dit niet gaat lukken.

    Uitzondering maken

    Joyce is het hier niet mee eens. Ze dient daarom een klacht in bij het CBR. En vraagt of er een uitzondering kan worden gemaakt. In een brief laat het CBR weten dat het theoriecertificaat van Joyce geldig is tot woensdag. En dat ze pas twee weken na haar vorige examen een herexamen mag doen. Dat zou precies op die woensdag zijn: één dag te laat. Maar dan pakt Joyce haar papieren van het CBR erbij: daar staat dat haar theoriecertificaat niet tot, maar tot en met woensdag geldig is. Dat zou betekenen dat ze dus wel kan afrijden!

    Een typefout

    Ze snapt het nu ook niet meer en neemt contact op met de Nationale ombudsman. Medewerker Leo (niet de echte naam) ziet dat het CBR een typefout heeft gemaakt in de brief aan Joyce: haar theoriecertificaat is inderdaad tot en met woensdag geldig. Leo neemt gelijk contact op met het CBR en vraagt of ze Joyce alsnog kunnen helpen. Gelukkig komt het CBR snel in actie: er wordt gezocht naar een tijdstip waarop Joyce alsnog kan afrijden. En dat lukt: Joyce mag woensdagochtend afrijden. Diezelfde dag krijgt Leo een bericht van Joyce dat ze is geslaagd. Ze is enorm opgelucht dat het allemaal is goed gekomen!

    Kleine fout, grote gevolgen

    Het verhaal van Joyce laat zien dat een kleine typefout grote gevolgen kan hebben. We zijn blij dat we Joyce net op tijd konden helpen. Ons werk bij de Nationale ombudsman betekent niet alleen dat we burgers zoals Joyce verder helpen. Ook laten we overheidsinstanties van hun fouten leren. Zodat andere burgers niet met hetzelfde probleem te maken krijgen. Zo helpen we burgers én overheidsinstanties steeds verder op weg.

    De persoon op de foto is niet de persoon die in de column wordt genoemd.

    Deze column is verschenen in De Telegraaf van 3 juli 2021.