Belastingdienst betaalt toch

Op deze pagina

  Column
  Foto van jonge vrouw

  Een aansprekende tv-reclame lokt Alison* naar een andere bank. Zij geeft haar nieuwe rekeningnummer direct door aan de Belastingdienst. Want die stort de maandelijkse zorgtoeslag en een bedrag aan inkomstenbelasting op haar rekening. Maar op haar nieuwe rekening ontvangt Alison de bedragen helemaal niet.

  Ze zoekt uit wat er aan de hand is en komt erachter dat de Belastingdienst het geld naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Hierdoor is ze inmiddels al drie maanden zorgtoeslag misgelopen en ook  de inkomstenbelasting. In totaal gaat het om € 3.371,-. Een flink bedrag. Alison vraagt de Belastingdienst om dit bedrag alsnog over te maken naar het juiste rekeningnummer.

  Maar zo makkelijk gaat dat niet. Want de Belastingdienst laat haar in een brief weten dat Alison zelf het verkeerde rekeningnummer heeft doorgegeven. Ze moet het bedrag dus zelf terugvragen van de rekeninghouder op wiens rekening de bedragen ten onrechte zijn gestort. Als die rekeninghouder het geld niet wil terugbetalen, moet ze maar een procedure bij de rechter starten. Hoewel Alison het niet eens is met deze aanpak, doet ze een poging het geld terug te vragen aan de andere rekeninghouder. Als die niets van zich laat horen stapt ze naar mij.

  Ze stuurt mij ook de brief die ze destijds ontving van de Belastingdienst toen ze haar nieuwe rekeningnummer doorgaf. Deze brief bevestigt voor haar zorgtoeslag de overgang naar het juiste rekeningnummer. Op de brief staat bovendien een datum vóórdat de Belastingdienst betalingen deed op het verkeerde rekeningnummer. Kortom, vast staat dat de Belastingdienst het juiste rekeningnummer van Alison in ieder geval tijdig in zijn bezit had. Ik laat dit de Belastingdienst weten en vraag om opheldering. De Belastingdienst biecht op dat zij deze bevestigingsbrief niet meer terug kunnen vinden in hun systeem. Een geluk voor Alison dat ze hem dus nog had bewaard!

  Wat dat betreft kan de Belastingdienst wel een voorbeeld nemen aan de administratie van Alison. Want de overheid moet zorgen dat hun registratie van wijzigingen door burgers op orde is. En dat de archivering van deze wijzigingen ook klopt. Ik laat de Belastingdienst weten dat zij daarin te kort geschoten zijn en zeg dat ze daar iets mee moeten doen. Daarop bekijkt de Belastingdienst de zaak nogmaals. Hoewel zij alleen voor de zorgtoeslag de wijziging van het rekeningnummer nu op papier hebben, besluiten ze Alison zowel de verkeerd betaalde zorgtoeslag als inkomstenbelasting terug te betalen. Alison laat mij en de Belastingdienst weten dat zij opgelucht en blij is met deze uitkomst.

  * gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column