UWV zet WW-betaling niet stop

Op deze pagina

  Column
  Lachende jonge vrouw met bruin haar

  Cato* werkt met veel plezier bij een chocolaterie. Maar omdat er de laatste maanden een stuk minder bonbons over de toonbank gaan, moet haar baas haar tot zijn spijt ontslaan. Cato krijgt een WW uitkering en gaat ondertussen vlug op zoek naar een andere baan. Die vindt ze gelukkig een paar maanden later.

  Twee weken voordat Cato met haar nieuwe baan start, stuurt ze het UWV een e-mail dat haar WW stop gezet kan worden. Voor alle zekerheid belt ze ook hierover. De medewerkster zegt haar dat het in orde gemaakt wordt en dat ze nog een brief krijgt over het stopzetten. Die brief krijgt ze alleen niet. Daarom faxt ze er een week later nog eens over, stuurt een brief en belt met het UWV om er zeker van te zijn dat haar WW echt stop gezet wordt. Dat zal gebeuren, krijgt ze te horen.

  Met een gerust hart dat alles geregeld is, gaat Cato weer aan het werk. Maar een maand later staat er -naast haar salaris- ook weer de WW uitkering op haar rekening. Cato belt gelijk het UWV. De medewerkster zegt haar het probleem gelijk op te lossen. Maar een maand later is het weer raak. Na een telefoontje laat het UWV Cato weten dat het nu écht in orde komt. Twee maanden later ontvangt ze inderdaad een brief met het verzoek de te veel ontvangen WW terug te betalen.

  Dat schiet Cato in het verkeerde keelgat. Ze heeft er immers alles aan gedaan om haar zaken goed te regelen en nu ontvangt ze alleen een onpersoonlijk verzoek de WW terug te storten. Ze wil excuses, uitleg over de gang van zaken en de WW uitkering niet terugstorten. Ze laat dit het UWV weten. Die zeggen haar dat ze de WW moet terugbetalen, bieden haar excuses aan maar gaan niet verder in op wat er mis ging.

  Cato betaalt de WW terug, maar dient ook een klacht bij mij in. Ze wil dat het UWV aandacht heeft voor wat er mis ging bij het stopzetten van de WW. Ook wil ze een compensatie van het UWV voor de tijd en stress die het gebeuren haar heeft bezorgd. Ik begrijp dat ze de onterecht ontvangen WW moet terugbetalen. Dat is wettelijk verplicht. Maar het UWV heeft Cato helemaal geen erkenning gegeven voor alle moeite die ze deed om haar zaken op orde te krijgen. Ook lieten ze haar niet weten waar het nu precies mis ging.

  Daarom vraag ik het UWV nog eens naar de zaak te kijken en dit nu wel te doen. Dit doet het UWV, naar tevredenheid van Cato. Bovendien krijgt zij een kleine compensatie voor wat mis is gegaan.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column