Zorgen

Op deze pagina

    Column

    Mensen die al dan niet tijdelijk in een verpleeghuis wonen, kunnen vaak moeilijk voor zichzelf zorgen en zijn afhankelijk van de goede zorg in het verpleeghuis. Verblijft een dierbare van je in een verpleeghuis, dan wil je natuurlijk dat het haar of hem aan niets ontbreekt. Maar wat nu als je serieus bezorgd bent over de kwaliteit van de zorg? Dan kun je een klacht indienen bij het verpleeghuis zelf. Vind je dat er structureel iets mis is in het verpleeghuis, dan kan je dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

    Dit doet Edward*. Hij maakt zich ernstige zorgen over de verzorging en medische behandeling van zijn moeder. Hij heeft dit al vaker gezegd tegen het verpleeghuis waar zij verblijft. Maar er wordt naar zijn zin te weinig gedaan om de situatie van zijn moeder te verbeteren. Daarom legt hij zijn klachten voor aan de IGZ.

    Een inspecteur van de IGZ bezoekt daarop het verpleeghuis en bekijkt of de zorg aan Edwards moeder inderdaad te wensen overlaat. Hij spreekt ook met een paar van haar verzorgers. Na dit bezoek stuurt de inspecteur Edward een brief en gaat er een kopie hiervan naar het verpleeghuis. In de brief staat dat de zorg aan zijn moeder goed is. Maar er staat meer in de brief. Tot zijn verbazing leest hij dat de inspecteur van de verzorgers heeft gehoord dat hij en zijn zus Magda* te veel aandacht vragen. De inspecteur heeft het verpleeghuis daarom geadviseerd omgangsregels met hen af te spreken…

    En dit merken Edward en zijn zus. Want na een meningsverschil tussen Magda en een verzorger over de kwaliteit van de zorg aan haar moeder, beperkt het verpleeghuis haar bezoekmogelijkheid. Dit gaat de verkeerde kant op meent Edward en hij doet een beroep op mijn bureau. Hij vindt het onjuist dat de IGZ aan het verpleeghuis een kopie van de brief over het onderzoek heeft gestuurd. Zeker nu de IGZ daar gelijk haar standpunt over hem en zijn zus in heeft gezet en adviseert hoe om te gaan met hen.

    Ik onderzoek Edwards zaak. De IGZ heeft als taak de werkwijze van zorginstellingen te onderzoeken. Als de IGZ het werk van bijvoorbeeld een verpleeghuis beoordeelt, mag daarbij natuurlijk gekeken worden naar een bepaald geval. Maar daar mag niet de nadruk op liggen vind ik. Dat is bij Edward wel gebeurd. De IGZ koos een rare rol en beoordeelde niet alleen de zorg aan zijn moeder, maar ook het gedrag van hem en zijn zus. Dat laatste was hun taak niet. Door bovendien de brief met het advies voor een omgangsregeling aan het verpleeghuis te sturen, is Edward door de IGZ ernstig benadeeld. Ik verwacht dat de IGZ leert van deze zaak en voortaan zijn inspectierol zuiver uitvoert.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd