OV-studentenkaart te laat

Op deze pagina

  Column

  Als je aan een nieuwe opleiding gaat beginnen, valt er vaak veel te regelen. Opleiding kiezen, inschrijven, studieboeken aanschaffen en eventueel je studiefinanciering regelen. Evelien* wil graag goed voorbereid aan haar nieuwe MBO-opleiding beginnen. Maar ondanks haar voorbereidingen, is zij niet op tijd in het bezit van haar OV-studentenkaart. En daar baalt ze flink van.

  Een paar maanden voordat haar opleiding begint, vraagt Evelien via de website studiefinanciering aan bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep). Als begindatum geeft ze 25 augustus op. In reactie daarop laat de IB-Groep weten dat zij per 1 september recht heeft op studiefinanciering en een OV-studentenkaart. Waarom pas per 1 september? Evelien belt naar de IB-Groep en ze krijgt het advies om met een formulier de begindatum van haar opleiding te wijzigen in 1 augustus. Zo gezegd, zo gedaan en Evelien vult het wijzigingsformulier in. Maar de IB-Groep wijzigt vervolgens alleen de begindatum van Eveliens opleiding en niet de ingangsdatum van het recht op studiefinanciering. Hierdoor heeft zij begin augustus nog geen OV-studentenkaart. Evelien klaagt bij de IB-Groep dat zij vanwege onduidelijke informatie niet op tijd haar OV-kaart heeft ontvangen. Daarnaast vraagt zij een financiële vergoeding voor de de maand waarin zij geen gebruik heeft kunnen maken van de OV-studentenkaart. Maar de IB-Groep wijst haar schadevergoedingsverzoek af en verklaart haar klacht ongegrond.

  Eveliens moeder laat het er niet bij zitten. Zij wil dat de IB-Groep de voorlichting verbetert over de begindatum van MBO-opleidingen zodat toekomstige MBO-studenten wel goed geïnformeerd zijn. Daarom legt ze haar klacht aan mij voor. Onderzoek leert mij dat Evelien op het aanvraagformulier een toelichting had kunnen lezen over de begindatum van MBO-opleidingen. En dat de 25e van de maand een ongebruikelijke aanvangsdatum is. Maar ik ontdek ook dat de IB-Groep niet heeft opgelet. De ongebruikelijke aanvangsdatum had voor de IB-groep aanleiding moeten zijn om contact op te nemen zodat de fout nog op tijd hersteld kon worden. De IB-Groep heeft inmiddels toegegeven dat zij het wijzigingsformulier van Evelien anders hadden moeten beoordelen. Dan had Evelien toch nog in augustus over de OV-studentenkaart kunnen beschikken. Dus het had beter gekund. Maar met de informatieverstrekking waarover Eveliens moeder klaagt, is naar mijn mening niks mis. In de toelichting op het aanvraagformulier stond vermeld dat de begindatum van MBO-opleidingen 1 augustus is. Ik heb van de IB-Groep begrepen dat de voorlichting hierover op de website inmiddels wel is uitgebreid. Dus over de goede informatie voor toekomstige MBO-studenten maak ik mij geen zorgen.

  Evelien heeft mij laten weten dat zij alsnog van de IB-Groep een financiële vergoeding heeft gekregen voor de maand waarin zij nog geen OV-studentenkaart had. Mooi dat de IB-Groep dit zo heeft opgepakt.

  * Om privacyredenen is de naam veranderd