Onderdak

Op deze pagina

    Column
    Foto van een vrouw

    Wat als je dertienjarige neefje om middernacht een sms bericht stuurt met de vraag of je hem wilt komen halen omdat hij er thuis niet meer in mag? Mevrouw Vreeburg* heeft erg met haar neefje Joris* te doen en wil voorkomen dat hij weer een nacht in de schuur moet doorbrengen omdat zijn ouders hem niet binnenlaten. Ze haalt hem op en biedt hem onderdak aan.

    In afwachting van de uitspraak van de rechter verblijft Joris nog twee maanden bij zijn tante. Uiteindelijk beslist de rechter dat voor Joris een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg wordt aangesteld. Die heeft het nog te druk met andere kinderen. De gezinsvoogd vraagt aan mevrouw Vreeburg of Joris nog even bij haar kan blijven wonen. Mevrouw Vreeburg gaat daarmee akkoord. Met alle liefde wil zij haar neefje onderdak bieden, maar zij moet het financieel wel kunnen bolwerken. Daarom vraagt zij aan de gezinsvoogd een vergoeding van de door haar gemaakte kosten. Naast kosten voor boodschappen, zakgeld en de fietsenmaker heeft zij bijvoorbeeld ook kleding voor Joris gekocht omdat hij alleen kapotte en te kleine kleding bij zich had. Uiteindelijk wordt Joris weggehaald bij mevrouw Vreeburg, er is namelijk besloten dat hij weer terug kan naar zijn ouders. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen van mevrouw Vreeburg blijkt dat Bureau Jeugdzorg haar kosten niet vergoedt.

    Mevrouw Vreeburg dient hierover een klacht in bij Bureau Jeugdzorg. In haar brief uit zij onder andere haar ongenoegen over het niet vergoeden van de onkosten. Zij vindt het niet netjes dat Bureau Jeugdzorg haar niet van tevoren heeft gemeld dat zij haar onkosten niet vergoed zal krijgen. De klachtencommissie geeft haar op dat punt gelijk. Bureau Jeugdzorg besluit uiteindelijk dat zij haar uit coulance € 200 betalen voor de onkosten, ook al heeft zij officieel geen recht op pleegoudervergoeding. Maar daar neemt mevrouw Vreeburg geen genoegen mee. Zij heeft immers ruim € 800 aan onkosten gemaakt.

    Teleurgesteld en boos over de gang van zaken, vraagt mevrouw Vreeburg of wij iets voor haar kunnen betekenen. Nadat wij ons hebben verdiept in deze zaak neemt één van mijn medewerkers contact op met Bureau Jeugdzorg met de vraag of er een oplossing mogelijk is. En wat blijkt? Bij het bepalen van de vergoeding is een fout gemaakt. Bureau Jeugdzorg laat ons weten dat zij bereid zijn om alsnog € 643 te betalen. Mevrouw Vreeburg is daarmee tevreden. Ook ons lijkt het een mooie oplossing  Nu maar hopen dat het met Joris weer snel de goede kant op gaat.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd.
      De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.