Hobbelige weg naar rijbewijs

Op deze pagina

  Column
  Foto van tienermeisje

  Juliëtte* is opgegroeid in Enschede en woont net over de Duitse grens, in Gronau. Ze zit nog in Enschede op school. Als ze 18 wordt, wil ze haar rijbewijs graag in Nederland halen. Ze weet alleen niet zeker of dat wel kan als je in Duitsland woont. Daarom informeert ze bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) of ze in Nederland rijexamen kan doen. Volgens de RDW is dat geen probleem  als ze kan bewijzen dat ze in Nederland op school zit

  Juliëtte neemt rijlessen, doet examen en slaagt. Maar als ze vervolgens een rijbewijs wil aanvragen, volgt een vervelende verrassing: volgens de RDW kan Juliëtte als inwoner van Duitsland geen Nederlands rijbewijs krijgen. Juliëtte snapt er niets van. Ze heeft immers van tevoren aan de RDW gevraagd of ze haar rijbewijs in Nederland kan halen. En ze schrikt ook, want ze heeft inmiddels aardig wat geld uitgegeven aan rijlessen.

  Juliëtte dient een klacht in bij de RDW. Die geeft toe dat Juliëtte verkeerd is voorgelicht. Je kunt alleen een Nederlands rijbewijs aanvragen als je in Nederland woont, of als je in het afgelopen jaar tenminste 185 dagen in Nederland woonde. Aan die voorwaarden voldoet Juliëtte niet. Ze kan dus fluiten naar haar roze papiertje. Een uitzondering maken kan niet, zegt de RDW.

  Juliëtte heeft op basis van verkeerde informatie veel geld uitgegeven aan rijlessen waar ze nu niets aan heeft. Daarnaast heeft ze geld moeten uitgeven aan openbaar vervoer en kon ze geen rijervaring opdoen. Daarom wil ze een schadevergoeding. Maar daarvoor voelt de RDW niets. De informatie die Juliëtte vooraf kreeg klopt niet, maar op het aanvraagformulier voor een examen staat 'Nederland' voorgedrukt als woonland. Dat geeft volgens de RDW al aan dat mensen die in het buitenland wonen geen examen kunnen aanvragen.

  Juliëtte schakelt mij in. Ik ben het met haar eens dat de RDW de fout in is gegaan. Als je bij een overheidsinstantie informatie opvraagt, moet je ervan uit kunnen gaan dat die informatie klopt. Wanneer ik contact opneem met de RDW, blijkt gelukkig dat de dienst zelf al actie heeft ondernomen. De medewerkers zijn geïnstrueerd voor het feit dat mensen in de grensstreek examen moeten doen in het land waar ze wonen.

  De RDW biedt zijn excuses aan aan Juliëtte, maar een schadevergoeding gaat de dienst te ver. Want Juliëtte kwam door een verhuizing naar Nederland uiteindelijk toch in aanmerking voor een Nederlands rijbewijs. Daarmee is de kous voor mij nog niet af. Ik vind dat de RDW met Juliëtte in gesprek moet over een vergoeding. De RDW heeft al toegezegd Juliëtte uit coulance tegemoet te willen komen. Ik hoop dat ze er samen uitkomen.

  *Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column