Inburgering van je vakantieliefde

Op deze pagina

    Column

    Maaike (niet de echte naam) ontmoette Alan (niet de echte naam) tijdens een vakantie in Argentinië. Alan, een geboren en getogen Argentijn, kwam voor de liefde voor Maaike naar Nederland. Ze trouwden en hebben inmiddels drie kinderen. Alan moest inburgeren, maar dat ging niet vanzelf. Hij vertelde ons zijn verhaal voor ons onderzoek naar inburgering.

    mensen op het strand

    ‘Ik was docent geschiedenis in Argentinië’, vertelt Alan, ‘en hoopte ook als docent in Nederland te kunnen gaan werken. Maar er kwam te veel op me af om me hierop te kunnen richten. Ik moest  direct aan het werk gaan, om rond te kunnen komen. Daarnaast moest  ik inburgeren. De inburgering moest ik zelf betalen.  Je kunt daarvoor wel een lening krijgen van DUO, maar ik schrok van de bedragen die taalscholen vragen voor hun cursussen, duizenden euro's. Ik durfde het niet aan om zo'n grote schuld te maken. Wat als ik dat niet meer terug zou kunnen betalen? Ik dacht: ik ga zelf aan de slag. Maar dat viel wel even tegen. Daarom ben ik een gratis cursus bij Vluchtelingenwerk gaan doen.

    Taalcursus

    De cursus heeft wel geholpen, maar het was niet wat ik had gedacht. Er zaten allemaal mensen met verschillende niveaus bij elkaar zaten. En er werd ook veel in de eigen taal gesproken, bijvoorbeeld Arabisch. Ik raakte erg gespannen door de tijdsdruk: als ik niet binnen drie jaar geslaagd zou zijn voor al mijn examens, zou ik een boete krijgen van 1250 euro. Ik raakte in de stress. Daarnaast had ik niet het gevoel dat de inburgering mij echt op weg hielp. Ik had heel graag eerst op een basaal niveau leren communiceren, in combinatie met werk. Er zijn genoeg banen waarvoor je Nederlands niet perfect hoeft te zijn. Als ik wat meer tijd zou hebben gehad om de taal te leren, dan had ik me kunnen richten op mijn werk en me kunnen oriënteren op de mogelijkheden om uiteindelijk docent te worden. De taal zou ik door het contact met Nederlanders vanzelf steeds beter leren.

    Examens

    Ik heb hard gestudeerd in de avonduren als de kinderen in bed lagen en ben pas opgegaan toen ik dacht dat ik er echt klaar voor was. Ieder examen kost namelijk geld. Uiteindelijk gingen de meeste examens goed, maar één examen heb ik niet gelijk gehaald. Vlak nadat de inburgeringstermijn verstreken was, haalde ik ook mijn laatste examen. Vlak daarna kreeg ik toch nog een boete van 1250 euro van DUO. Dat vond ik heel onrechtvaardig. Uiteindelijk werd de boete verlaagd naar 750 euro omdat ik inmiddels alle examens had gehaald. DUO wilde me geen lagere boete geven, omdat ik geen lessen had gevolgd bij een officiële taalschool…

    Gemis aan persoonlijk contact

    Ik heb vooral gemist dat er iemand was aan wie ik mijn vragen kon stellen en die mij op weg kon helpen.  Bijvoorbeeld iemand die met mij mee had kunnen denken hoe ik in Nederland weer als docent had kunnen werken, daar ben ik namelijk het beste in. Ik werk nu als magazijnmedewerker, maar dat is een tijdelijk contract. Ik ben blij dat ik in Nederland bij mijn vrouw en kinderen kan zijn, maar het is niet altijd gemakkelijk.

    Voor het onderzoek naar inburgering sprak de Nationale ombudsman met verschillende mensen over hun ervaringen met inburgering. De ombudsman rondt dit onderzoek in september af. Meer weten? Lees dan meer in het onderzoek over inburgering.