Beslaglegging

Waar gaat uw vraag of klacht over?

Hebt u een vraag voor de gerechtsdeurwaarder over beslaglegging? Is er bijvoorbeeld beslag gelegd op uw loon, uitkering of bankrekening? Op deze pagina helpen wij u verder met uw vraag of klacht.

Gerechtsdeurwaarder staat voor de deur

Mijn vraag gaat over

  • Er is beslag gelegd op mijn inkomen

    Heeft de gerechtsdeurwaarder beslag gelegd op uw inkomen? En krijgt u daardoor minder loon of uitkering? Dat is erg vervelend. Als u een schuld hebt, mag de deurwaarder dit doen om het geld te innen.

    Houdt u door de beslaglegging niet genoeg geld over om van te kunnen leven? Dan kunt u dit aan de gerechtsdeurwaarder laten weten. Hij moet namelijk rekening houden met de 'beslagvrije voet'. Dat is het bedrag dat iemand nodig heeft om van te kunnen leven. Dit bedrag verschilt per persoon en huishouden.

    Het kan zijn dat er iets in uw situatie wijzigt (bijvoorbeeld wijziging inkomen of gezinssituatie). Dan kan de hoogte van uw beslagvrije voet veranderen. Vanaf 1 januari 2023 ging het wettelijk minimumloon omhoog. Als uw uitkering of salaris hierdoor omhoog is gegaan, kan uw beslagvrije voet misschien ook omhoog. Daar moet u zelf om vragen bij de beslaglegger.

    Denkt u dat uw beslagvrije voet niet goed is berekend? Controleer dan of de gegevens in de brief met het overzicht van uw beslagvrije voet kloppen. U kunt de berekening van uw beslagvrije voet zelf controleren met de online rekentool. Klopt er iets niet? Vraag dan snel de gerechtsdeurwaarder om dit aan te passen. Hij maakt dan een nieuwe berekening. Hierbij moet u wel gegevens over uw situatie doorgeven. Het Juridisch Loket of Sociaal Raadslieden kunnen u hierbij helpen.

    Neem in ieder geval binnen vier weken na de datum op de brief contact op met de gerechtsdeurwaarder. Als u niet op tijd contact opneemt gaat de wijziging van uw beslagvrije voet pas later in.

    Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij de gerechtsdeurwaarder? Dan mogen wij u verder helpen.

    Wat kan ik zelf doen?

    Komt u er met de instantie niet uit?

    Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

  • Er is beslag gelegd op mijn bankrekening

    Heeft de gerechtsdeurwaarder beslag gelegd op uw bankrekening? En hebt u daardoor geen geld? Dat is erg vervelend. Als u een schuld hebt, mag de deurwaarder dit doen om het geld te innen. Er zijn ook extra kosten aan zo'n bankbeslag verbonden.

    Houdt u door de beslaglegging niet genoeg geld over om van te kunnen leven? Dan kunt u dit aan de gerechtsdeurwaarder laten weten. Zo kan hij mogelijk rekening houden met de 'beslagvrije voet'. Dat is het bedrag dat iemand nodig heeft om van te kunnen leven. Dit bedrag verschilt per persoon en huishouden. Het kan zijn dat er iets in uw situatie wijzigt (bijvoorbeeld wijziging inkomen of gezinssituatie). Dan kan de hoogte van uw beslagvrije voet veranderen. Het Juridisch Loket of Sociaal Raadslieden kunnen u helpen bij het berekenen van uw beslagvrije voet.

    Denkt u dat uw beslagvrije voet niet goed is berekend? Controleer dan of de gegevens in de brief met het overzicht van uw beslagvrije voet kloppen. U kunt de berekening van uw beslagvrije voet zelf controleren met de online rekentool. Klopt er iets niet? Vraag dan snel de gerechtsdeurwaarder om dit aan te passen. Hij maakt dan een nieuwe berekening. Hierbij moet u wel gegevens over uw situatie doorgeven. Het Juridisch Loket of Sociaal Raadslieden kunnen u hierbij helpen.

    Neem in ieder geval binnen vier weken na de datum op de brief contact op met de gerechtsdeurwaarder. Als u niet op tijd contact opneemt gaat de wijziging van uw beslagvrije voet pas later in.

    Stel uw vraag eerst aan de gerechtsdeurwaarder zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij de gerechtsdeurwaarder? Dan mogen wij u verder helpen.

    Wat kan ik zelf doen?

    Komt u er met de instantie niet uit?

    Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555