Boetes

Hebt u een vraag voor de RDW over een boete? Krijgt u bijvoorbeeld een boete voor een voertuig dat u niet meer hebt? Of bent u het niet eens met een boete? De Nationale ombudsman helpt u graag verder. Op deze pagina leest u hoe.

Twee meisjes op de scooter

Mijn vraag gaat over

 • Ik krijg een boete voor een voertuig dat ik niet meer heb

  Hebt u een boete gekregen omdat uw voertuig niet verzekerd of APK-gekeurd is? Terwijl dit voertuig gestolen of gesloopt is? Dat is erg vervelend. Maar: zolang het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de verzekering en APK ervan. Het is dan belangrijk om te zorgen dat u geen nieuwe boetes krijgt.

  1. Controleer via MijnRDW (u kunt inloggen als particulier met DigiD) welke voertuigen op uw naam staan.
  2. Staat er een voertuig op uw naam, dat u niet meer hebt? Dan kunt u proberen het kenteken te schorsen. Dan krijgt u in elk geval geen nieuwe boetes.
  3. Vraag via Mijn RDW of schriftelijk aan de RDW om het kenteken van uw naam af te halen. Als reden geeft u aan wat er met uw auto of voertuig gebeurd is.
  4. Hebt u hoog opgelopen boetes die u nog niet hebt betaald? En kunt u deze niet of moeilijk betalen? Dan kunt u de RDW vragen om daar rekening mee te houden. Mogelijk hoeft u de boetes dan niet in een keer te betalen.
  5. U kunt bezwaar maken tegen nieuwe boetes die u krijgt en boetes die u al hebt gekregen. Dit heet ‘in beroep gaan’. Doe dit wel op tijd: binnen 6 weken nadat u de boete hebt gekregen. Op de boete ziet u hoe u uw bezwaar opstuurt.

  Stel uw vraag eerst aan de RDW zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij de RDW? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik krijg een boete omdat mijn auto niet verzekerd is of geen geldige apk heeft

  Hebt u een boete gekregen omdat uw auto niet verzekerd is? Of omdat de auto geen geldige APK heeft? Dat is vervelend. Als u het niet eens bent met de boete, kunt u er bezwaar tegen maken. Dit heet ‘in beroep gaan’.

  Zorg dat u op tijd bezwaar maakt: binnen 6 weken nadat u de boete hebt gekregen. Op de boete ziet u hoe u uw bezwaar opstuurt naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555