2017/097 UWV mag medische informatie doorsturen maar informeert daar niet goed over

Rapport

Verzoekster ontvangt een WGA-uitkering van het UWV omdat zij 80-100% arbeidsongeschikt is. Haar ex-werkgever is eigenrisicodrager voor de WGA. Dat houdt onder meer in dat hij de WGA-uitkering van verzoekster zelf betaalt.
In mei 2016 laat het UWV verzoekster weten dat haar uitkering wordt omgezet in een zogenoemde loonaanvullingsuitkering; tegen deze beslissing maakt haar ex-werkgever bezwaar. Het UWV informeert verzoekster hierover en laat haar weten dat ze op de hoogte zal worden gehouden van het verloop van de bezwaarprocedure. Op 7 februari 2017 ontvangt zij de beslissing op bezwaar. Tot haar grote schrik ontdekt verzoekster dan dat haar hele medische situatie op papier staat en dat die informatie dan blijkbaar ook bij haar ex-werkgever bekend is. Het gaat hierbij ook om informatie die naar haar mening niets met haar arbeidsongeschiktheid te maken heeft. Ze leidt uit de beslissing af dat zowel voordat het bezwaar werd ingediend als tijdens de bezwaarprocedure medische gegevens zijn verstrekt aan haar werkgever, onder andere ook nieuwe informatie die haar behandelaar blijkbaar heeft verstrekt.
Zij besluit hierover een klacht in te dienen bij het UWV en omdat ze niet tevreden is over de reactie van het UWV klaagt ze hierna bij de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman stelt hij vast dat het UWV wel juist heeft gehandeld waar het het doorsturen van medische informatie betreft. Die informatie is namelijk niet naar de werkgever zelf maar naar de gemachtigde van de werkgever gegaan en dat is iemand die deze informatie, op grond van de Wet WIA, mag inzien. Wel is het UWV in de informatieverstrekking hierover aan verzoekster tekortgeschoten. Hierdoor was het voor haar niet duidelijk dat de informatie niet naar haar ex-werkgever was gegaan, wat precies de rol van de gemachtigde was en waarom het UWV haar medische gegevens wel naar deze gemachtigde mocht en ook moest sturen.

De Nationale ombudsman acht de klacht deels gegrond, deels ongegrond.
Hij doet het UWV enkele aanbevelingen, onder meer rond de informatieverstrekking over de rol van een gemachtigde in medische bezwaarprocedures.

Instantie: UWV

Klacht:

doorsturen medische gegevens naar ex-werkgever

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: UWV

Klacht:

informatieverstrekking over de rol van een gemachtigde in medische bezwaarprocedures

Oordeel:

Gegrond