2017/048 UWV vraagt bij deskundigenoordeel ondanks uitdrukkelijk verzoek geen informatie op bij behandelaar

Rapport

Re-integratie is een zaak tussen werknemer en werkgever. Als de re-integratie vastloopt, kan het UWV gevraagd worden om een onafhankelijk deskundigenoordeel over de situatie te geven.

Het UWV doet dan onderzoek aan de hand van een specifieke vraag rond de re-integratie, in dit geval 'Doet mijn werkgever genoeg om mij weer aan het werk te helpen?' en geeft daarover een oordeel. Het UWV geeft geen advies. Het is de bedoeling dat werkgever en werknemer met het oordeel in de hand weer samen verder kunnen.

Verzoekster beschikte bij haar aanvraag niet over stukken die volgens de door het UWV vastgestelde procedure in principe nodig zijn om de vraag te kunnen beantwoorden. Haar advocaat had in een begeleidende brief met bijlagen betoogd dat er een arbeidsconflict was en de werkgever niet de bedoeling had om verzoekster in het eigen werk te laten terugkeren. Bovendien was er geen recente medische informatie beschikbaar omdat de bedrijfsarts geweigerd zou hebben met de behandelaar van verzoekster contact op te nemen.

De arbeidsdeskundige vroeg advies aan de verzekeringsarts. Nadat de verzekeringsarts had vastgesteld dat er geen belemmeringen voor verzoekster waren, sprak de arbeidsdeskundige afzonderlijk met verzoekster en haar werkgever en kwam tot de conclusie dat de werkgever zich voldoende had ingespannen.

Verzoeksters advocaat beklaagde zich erover dat de verzekeringsarts ondanks haar verzoek daartoe geen contact met de behandelaar van verzoekster had opgenomen en dat het oordeel van de arbeidsdeskundige gelet op het arbeidsconflict en de daarover bestaande richtlijnen onbegrijpelijk was.

Het UWV vond de klachten ongegrond en daarom wendde verzoekster zich tot de Nationale ombudsman. Die stelt na onderzoek vast dat niet is gebleken dat verzoekster er uitdrukkelijk om gevraagd heeft dat de verzekeringsarts met haar behandelaars contact opnam. Wel oordeelt de Nationale ombudsman dat de verzekeringsarts in zijn rapportage had moeten vermelden dat er contact met de bedrijfsarts was geweest. Ook had hij moeten vermelden welke informatie hij van de bedrijfsarts verkregen had en bij zijn beoordeling gebruikt had. Op dit punt vindt de Nationale ombudsman de klacht gegrond wegens strijd met het motiveringsvereiste.

De klacht over de arbeidsdeskundige acht de Nationale ombudsman ongegrond. Bij de beantwoording van deze vraag wordt van de arbeidsdeskundige een oordeel verwacht over de re-integratie inspanningen op het moment van aanvraag. Anders dan bij de WIA-beoordeling waarbij de hele ziekteperiode beoordeeld wordt, hoeft de arbeidsdeskundige niet de STECR-richtlijn arbeidsconflicten bij zijn beoordeling te betrekken.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

verzekeringsarts heeft in het kader van een door verzoekster gevraagd deskundigenoordeel re-integratie inspanningen werkgever, ondanks haar uitdrukkelijk verzoek daartoe, geen informatie bij haar behandelaar opgevraagd

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

motivering van het standpunt van de arbeidsdeskundige dat de re-integratie inspanningen van de werkgever voldoende zijn

Oordeel:

Niet gegrond