2016/022 Gemeente wisselt medische gegevens uit met crisisopvang over aanvrager bijzondere bijstand

Rapport

Bij het verwerken van persoonsgegevens door bijvoorbeeld gemeenten speelt de Wet bescherming persoonsgegevens een belangrijke rol. Gemeenten lijken zich hiervan niet altijd even goed bewust te zijn. Dat kan ertoe leiden dat gegevens worden uitgewisseld in strijd met de Wbp.

Ook in deze casus was dat het geval. De gemeente/gemeenschappelijke regeling in kwestie vond dat er niets mis was met het uitwisselen van – medische – gegevens met de opvanginstelling waar verzoeker verbleef. Er was door verzoeker immers een machtiging afgegeven.

De Nationale ombudsman stelt vast dat bedoelde machtiging niet de reikwijdte heeft die de gemeente eraan toekent. Ook is hij van oordeel dat in dit geval is gehandeld in strijd met de Wbp. Er was geen sprake van ondubbelzinnige toestemming en er was bovendien geen noodzaak om de gegevens van verzoeker op deze manier uit te wisselen.

Instantie: Gemeente Tytsjerksteradiel

Klacht:

in verband met verzoekers aanvragen om bijzondere bijstand, de crisisopvang waar hij verbleef, benaderd en hierbij informatie van onder meer medische aard over hem uitgewisseld

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Tytsjerksteradiel

Klacht:

verzoekers klacht ongegrond verklaard op basis van de machtiging die hij heeft afgegeven

Oordeel:

Gegrond