Hybride auto zoekt laadpaal in de buurt

Op deze pagina

  Column
  Foto van een laadpaal voor hybride auto's

  Simon* hakt in februari definitief de knoop door, hij gaat een hybride auto kopen. Omdat hij bij zijn huis geen oprit voor een eigen parkeerplek heeft, is hij van de gemeente afhankelijk voor een laadpaal in de buurt van zijn woning. Naar de dichtstbijzijnde is het zo'n 600 meter lopen en dat vindt Simon te ver weg. Voordat hij besluit om de auto te gaan kopen, heeft hij de website van de gemeente goed bestudeerd om uit te vinden hoe hij een verzoek kan indienen voor zo'n openbare laadpaal.

  Zijn nieuwe auto wordt in het voorjaar geleverd en hij dient meteen zijn verzoek in. Wat hij niet wist is dat de gemeente dan net is overgestapt naar een gebiedsgerichte aanpak voor het plaatsen van die openbare laadpalen. Simon heeft hier op zich geen probleem mee. Een oplaadplek die ietsje verder weg is, vindt Simon een redelijk alternatief. Maar dan begint het lange wachten. Simon neemt regelmatig contact op met de gemeente maar wanneer de laadpaal nu precies wordt geplaatst wordt hem maar niet duidelijk.

  Een jaar later en Simon heeft berekend dat hij inmiddels al vele kilometers niet elektrisch heeft kunnen rijden. Dat was natuurlijk niet de bedoeling toen hij zijn hybride auto aanschafte. Het stoort hem dat hij steeds zelf contact moet opnemen en dat er maar geen duidelijke planning komt. Volgens Simon verschuilt de gemeente zich achter procedures en derde partijen. Terwijl de gemeente zegt graag een groene gemeente te willen zijn! Simon neemt contact met ons op en onze medewerker Ingrid start een onderzoek.

  De Nationale ombudsman vindt anderhalf jaar wachten en nog steeds geen zicht op het plaatsen van de laadpaal echt te lang duren.  Uit het verhaal van Simon blijkt volgens de ombudsman ook dat de gemeente niet actief genoeg haar in groen rijden geïnteresseerde inwoner heeft geïnformeerd. In twee jaar tijd is het aantal laadpalen in Nederland verdubbeld tot 33.000. Dit betekent natuurlijk voor gemeenten nieuwe uitdagingen. Waar mensen met een elektrische auto graag een toename van het aantal oplaadpunten zien, kan deze toename voor andere inwoners juist weer minder parkeerplek betekenen.

  Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente haar inwoners goed, duidelijk en tijdig informeert over procedures en wat ze mogen verwachten van de gemeente en wat niet. Een goede planning, zodat burgers weten waar zij aan toe zijn, hoort hier bij. En als onverhoopt in de planning vertraging optreedt, hoort bij een goede informatieverstrekking het proactief informeren van inwoners, via een website waar burgers terecht kunnen, maar bij voorkeur ook persoonlijk!

  *gefingeerde naam

  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 7 juli jl.