2011/011: Belastingdienst vergist zich in omschrijving aanslagen bij verlofaanvraag beslaglegging

Rapport

Verzoeker exploiteerde een taxi - bedrijf. In het kader van het landelijk interventieproject AxiTaxi vond in 2009 onderzoek naar zijn boekhouding plaats. Naar aanleiding van dit onderzoek werden aanslagen opgelegd en gecorrigeerd.

Verzoeker verkocht zijn huis. De Belastingdienst vroeg aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam verlof om beslag te leggen op een deel van de opbrengst van het huis, € 325.000,-

Verzoeker verzocht de ontvanger € 50.000,- vrij te geven zodat hij zijn crediteuren kon betalen. Daarbij was verzoeker van mening dat de ontvanger, door voor een onevenredig hoog bedrag verlof te vragen, op een oneigenlijke manier de invordering van belastingschulden over andere jaren veilig probeerde te stellen. De ontvanger was van mening dat het beslag niet onevenredig hoog was.

Tijdens het onderzoek bleek dat de Belastingdienst bij zijn aanvraag van het verlof enkele fouten had gemaakt in de omschrijving van de belastingaanslagen. Daardoor ontstond er bij verzoeker het beeld dat het beslag onevenredig hoog was en dat de ontvanger misbruik maakte van zijn bevoegdheid.

In een gesprek tussen verzoeker en de Belastingdienst bleek dat miscommunicatie en de druk van het project AxiTaxi een rol hebben gespeeld in het ontstaan van dit conflict. Uiteindelijk is aan de bezwaren tegemoet gekomen en zijn correcties teniet gedaan.

Op grond van het evenredigheidsvereiste heeft de Belastingdienst niet behoorlijk gehandeld door zijn hoge verlofaanvraag bij de Rechtbank. Daarbij heeft beslaglegging een verstrekkende beperking van het eigendomsrecht van het Europese verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens tot gevolg. De klacht over het hoge bedrag waarvoor verlof is gevraagd is dan ook gegrond.

Het verbod van misbruik van bevoegdheid is niet geschonden omdat bij de aanvraag van het verlof duidelijk sprake was van een vergissing. Dit is niet zorgvuldig maar er kan niet gesproken worden van misbruik van bevoegdheid.

Instantie: Belastingdienst/Rijnmond

Klacht:

Disproportioneel gehandeld; niet gekomen tot de afwijzende beslissing op verzoek om vrijgave van € 50.000,-; bevoegdheid misbruikt door in 2009 al belastingbedragen over andere jaren 'veilig te stellen'.

Oordeel:

Gegrond