2010/081

Rapport

Klacht

Verzoeker klaagde erover dat de politie zowel het rapport als de situatieschets van een verkeersongeval niet zorgvuldig had opgesteld, omdat de door de politie aangetroffen situatie niet juist was beschreven en getekend.

Schending verbod van vooringenomenheid

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman schond de politie het verbod van vooringenomenheid. In dit geval waren de voertuigen direct na het verkeersongeval verplaatst. Toen de betrokken politieambtenaar arriveerde, kon hij dan ook uitsluitend aan de hand van de verklaringen van verzoeker en mevrouw A. alsmede aan de hand van de aangetroffen situatie een beschrijving maken. Er waren verder geen getuigen van het verkeersongeval. Naar aanleiding van de verklaringen en de aangetroffen situatie ter plaatse concludeerde de betrokken politieambtenaar dat het verkeersongeval alleen kon hebben plaats­gevonden als de auto op het kruisingsvlak stond. De betrokken politieambtenaar was van mening dat verzoeker daar wel gestaan moest hebben. Daarom tekende hij verzoekers auto op het kruisingsvlak. Ook nam hij, anders dan verzoeker had verklaard, in de registratieset op dat verzoeker mevrouw A. niet voor liet gaan waardoor er tussen beiden een aanrijding met schade ontstond. Voorts nam hij op dat verzoeker na de aanrijding zijn auto een stukje achteruit had gereden.

Gezien de afgelegde verklaringen en de door de politie aangetroffen situatie, waren voormelde conclusies van de politie geenszins gebaseerd op vaststaande feiten of op bijzondere wetenschap van de politie. Door in de registratieset op te nemen dat verzoeker mevrouw A. niet voor liet gaan, waardoor er tussen beiden een aanrijding met schade ontstond, suggereerde de betrokken politieambtenaar bovendien dat verzoeker geen voorrang verleende en dus in feite schuldig was aan het verkeersongeval. Naar het oordeel van de Nationale ombudsman liet de politie na zich actief op te stellen om iedere vorm van een vooropgezette mening of de schijn van partijdigheid te vermijden. Omdat onvoldoende vaststond wie schuldig was aan het verkeersongeval, lag het op de weg van de politie om in de registratieset uitsluitend de lezingen van verzoeker en mevrouw A. weer te geven. Dat de politie verzoekers verklaring niet aannemelijk achtte, deed daar niet aan af.

Aanbeveling

De Nationale ombudsman gaf de korpsbeheerder in overweging om de betrokken registratieset aan te passen.

Instantie: Regiopolitie Utrecht

Klacht:

Rapport en situatieschets van verkeersongeval niet juist beschreven en getekend.

Oordeel:

Gegrond