Bloemenkraam

Op deze pagina

  Column
  Foto van een jonge man

  Sinds een tijdje is de relatie van Yoeri* met zijn ex-vriendin verbroken. Zij is in hun vorige huis blijven wonen, Yoeri is verhuisd naar een kleine etage. 's Morgens gaat de bel en Yoeri doet open. Voor de deur staat een keurige mevrouw, ze stelt zich voor als deurwaarder.

  Yoeri weet niet waar het over gaat, maar de mevrouw beweert dat ze echt bij hem moet zijn. Hij heeft namelijk voor €2.500 aan verkeersboetes openstaan bij het CJIB. Maar Yoeri heeft de boetes en aanmaningen nooit ontvangen. Er begint hem iets te dagen. ‘Naar welk adres zijn ze gestuurd?’, vraagt hij de vrouw. En dat is naar het vorige adres waar hij met zijn ex-vriendin woonde. Op dat moment realiseert hij zich dat zijn ex, toen ze nog samen op dat adres woonden, deze post al die tijd voor hem heeft achtergehouden.  

  De deurwaarder snapt dat dit een hele vervelende situatie is voor Yoeri en stelt een betalingsregeling voor. Yoeri stemt daar mee in. Maar dan staat na een paar maanden ’s ochtends vroeg de politie voor de deur. Yoeri schrikt zich te pletter, er is toch niets ernstigs gebeurd? Nou, dat ligt eraan hoe je het opvat. Yoeri kan 49 dagen gegijzeld worden omdat er zeven boetes nog steeds niet zijn betaald. De politie kan hem niet vertellen hoeveel andere boetes er nog niet zijn betaald omdat ze dat niet in hun computersysteem kunnen zien.

  Yoeri wil niet in gijzeling worden genomen, dan zou hij namelijk zijn bloemenstal moeten sluiten en dan kan hij bijna helemaal niks meer betalen. Hij wil graag een betalingsregeling met het CJIB, want hij begrijpt ook wel dat hij de boetes moet betalen. Hij zou ongeveer €150 per maand kunnen afbetalen. Ook wil hij weten welke boetes er nog meer niet zijn betaald. Omdat het CJIB geen betalingsregeling met hem wil treffen, belt hij naar de Nationale ombudsman en doet zijn verhaal.

  Wij weten dat het CJIB momenteel druk bezig is om te kijken naar hun betalingsregelingenbeleid  in dit soort situaties. We bellen het CJIB over Yoeri's zaak. Als Yoeri  gegijzeld wordt, moet hij zijn bloemenstal anderhalve maand sluiten en dan komt hij in nog grotere financiële problemen. Het CJIB is bereid om Yoeri een betalingsregeling aan te bieden, omdat hij anders (verder) in de financiële problemen komt. Wij zijn erg blij dat het CJIB zich oplossingsgericht heeft opgesteld. En Yoeri is dolblij dat hij nu in termijnen kan betalen en zijn bedrijf niet kwijt is. 

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column