2009/255

Rapport

Verzoekster wilde in overleg met haar re-integratiecoach van het UWV een Wsw-indicatie bij het UWV WERKbedrijf aanvragen. Voorafgaand aan de aanvraag, moest een aanmeldingsprocedure gevolgd worden. Tussen het moment van aanmelden en de beslissing op de aanvraag verstreken 24 weken.

Verzoekster klaagde erover dat het UWV WERKbedrijf met de voorwaarde dat eerst een aanmeldingsgesprek moet plaatsvinden, de aanvraag voor een Wsw-indicatie kan uitstellen. De wettelijke beslistermijn van 16 weken kan hierdoor feitelijk onbeperkt verlengd worden.

De Nationale ombudsman vond dat het UWV WERKbedrijf tekort geschoten was in de dienstverlening naar verzoekster door vast te houden aan een tweede gesprek in de aanvraagfase. Ook was het UWV WERKbedrijf tekortgeschoten in de informatieverstrekking aan verzoekster over (de duur van) de aanmeldingsprocedure.

De Nationale ombudsman oordeelde dat het UWV WERKbedrijf het vereiste van voortvarendheid had geschonden door de beslissing op de aanvraag voor een Wsw-indicatie niet te nemen binnen de termijn van 16 weken vanaf het moment van aanmelding.

De Nationale ombudsman deed het UWV WERKbedrijf de aanbeveling om in het informatiemateriaal (de duur van) de aanmeldingsprocedure te vermelden en de datum van ontvangst van het aanmeldingsformulier als startmoment van de aanvraag voor de Wsw-indicatie aan te merken.

Instantie: UWV WERKbedrijf te Nijmegen

Klacht:

Aanvraagprocedure voor een Wsw-indicatie kan onbeperkt verlengd worden door te wachten met het aan de aanvraag voorafgaande aanmeldingsgesprek.

Oordeel:

Gegrond