2016/019 Dienst Belastingen Amstelland mag verkregen informatie toetsen op juistheid en volledigheid

Rapport

De heer B. is belastingadviseur te Rotterdam. In verband met een bezwaarschrift namens zijn cliënt in de gemeente Uithoorn nam hij contact op met de heffingsambtenaar van die gemeente. In dat gesprek wees hij op de werkwijze van de gemeente Rotterdam in kwesties als deze, en stelde hij voor dat de heffingsambtenaar hier ook die werkwijze zou volgen. De heffingsambtenaar pleegde daarop overleg met de gemeentelijke belastingdienst van Rotterdam over de algemene werkwijze aldaar. Hij informeerde de heer B. er vervolgens over dat hij navraag had gedaan, maar dat de door hem voorgestelde werkwijze in Rotterdam niet bekend was.

De heer B. was het er niet mee eens dat de heffingsambtenaar zonder zijn instemming die navraag had gedaan omdat dit volgens hem een schending van de privacy van zijn cliënt was.

De Nationale ombudsman overwoog dat de overheid ervoor moet zorgen dat haar medewerkers volgens hun professionele normen werken en dat de burger van hen bijzondere deskundigheid mag verwachten. Dat betekent onder meer dat een beslissing van de overheid moet steunen op voldoende en afgewogen informatie. Dat brengt mee, dat de verkregen informatie wordt getoetst op juistheid en volledigheid.

Het gaat hier om een verklaring van de heer B. over de werkwijze in de gemeente Rotterdam, met het verzoek aan de heffingsambtenaar van Uithoorn om in het geval van zijn cliënt ook zo te werk te gaan.

De heffingsambtenaar had de heer B. kunnen vragen om zijn standpunt feitelijk te onderbouwen, maar in plaats daarvan heeft hij zelf contact opgenomen met de gemeente Rotterdam.

Daar valt niets op aan te merken. Het is de taak van een heffingsambtenaar om de belastingplicht en de belastingschuld vast te stellen en hij is bevoegd om de daarvoor benodigde informatie in te winnen.

De informatie die de heffingsambtenaar heeft gevraagd van zijn Rotterdamse collega was van belang voor de behandeling van het bezwaarschrift van de cliënt van de heer B.

De omstandigheid dat de vragen van de heffingsambtenaar in verband konden worden gebracht met een bepaalde persoon of situatie is hier niet van voldoende gewicht. De heer B. verwees zelf naar de gemeente Rotterdam en maakte daarbij geen voorbehoud. De heffingsambtenaar mocht er dan ook zonder meer van uitgaan dat hij die mededeling op juistheid kon toetsen.

Overigens is iedere ambtenaar verplicht tot geheimhouding van de informatie over personen die hij in zijn functie krijgt.

De Nationale ombudsman oordeelde klacht niet gegrond.

Getoetst aan: vereiste van professionaliteit

Instantie: Belastingen Amstelland (gemeente Uithoorn)

Klacht:

zonder toestemming van verzoeker, werkzaam als belastingadviseur, contact opgenomen met een andere gemeente over bepaalde aspecten van een zaak die in die gemeente speelde en waarbij hij als gemachtigde betrokken is geweest

Oordeel:

Niet gegrond